Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2008 » Июль » 24 » 13:51:21

СБУ обнародовала список причастных к Голодомору. СПИСОК

24.07.2008, 13:51:21 6172 0
СБУ обнародовала список причастных к Голодомору. СПИСОК

Служба безопасности Украины обнародовала первый список партийных и советских деятелей, руководителей карательных органов периода 1932-33 годов, а также документы, которые были подписаны ими лично и стали организационно-правовым основанием для совершения в Украине Голодомора и проведения массовых репрессий

СБУ разместила на своем сайте интерактивую таблицу - не только поименный список ответственных должностных лиц того времени, но и связанные с деятельностью этих лиц распоряжения, протоколы заседаний политбюро ЦК ВКП(б), тайные указания партактива, разъяснения относительно применения так называемого Закона о пяти колосках, директивы об арестах на селе, справки репрессивных органов и тому подобное.


Список партійних і радянських керівників, керівних співробітників ОДПУ та ДПУ
УСРР,
а також документів, що стали організаційно-правовою підставою для проведення в Україні політики Голодомору-Геноциду та репресій

П.І.Б.

Посада на момент підписання документу
Найменування документуСтислий коментарКому адресувалися директиви
Сталін (Джугашвілі) Йосип Віссаріонович

Генеральний секретар ЦК ВКП(б)
№ 9. Витяг із протоколу засідання політбюро ЦК ВКП(б) про затвердження інструкції Верховного суду та ОДПУ щодо застосування постанов ЦВК та Раднаркому СРСР.

16 вересня 1932 р.
З документом надсилалася Інструкція про застосування постанови ЦВК і РНК СРСР від 7 серпня 1932 р., т.зв. Закону про п’ять колосків Членам ЦКК ВКП(б), заступнику Голови ОДПУ СРСР БалицькомуВ.А. (обов’язково для виконання керівними та оперативними співробітниками ДПУ УСРР, яких у 1932-1933 роках налічувалося близько 1200 осіб)
№ 31. Таємний лист керівникам партійних і радянських органів щодо хлібозаготівель в Оріхівському районі України.

7 грудня 1932 р.

Блискавична реакція “вождя” на надіслані Головою ДПУ УСРР Реденсом С.Ф. в секретний відділ ЦК ВКП(б) матеріали слідства у справі опору хлібозаготівлям в Оріхівському р-ні Дніпропетровської області Всім членам і кандидатам ЦК та ЦКК, секретарям обкомів, крайкомів, національних ЦК, всім секретарям райкомів та головам райвиконкомів, всім членам-партійцям Колегії Наркомзему СРСР. Орієнтував на посилення репресій щодо т.зв. ворогів з партійним квитком у кишені
Вінокуров Олександр Миколайович

Голова Верховного суду (ВС) СРСР
№ 9 (додаток). Інструкція Верховного суду СРСР, прокурора ВС СРСР і ОДПУ про застосування постанови ЦВК і РНК СРСР від 7 серпня 1932 р.

13 вересня 1932 р.

Щодо застосування постанови ЦВК і РНК СРСР від 7 серпня 1932 р., т.зв. Закону про п’ять колосків. ВС СРСР та Прокуратурі ВС СРСР, НКЮ союзних республік, головам крайових (обласних) судів, крайовим (обласним) прокурорам, головам та прокурорам лінійних судів, районним прокурорам. Голові ДПУ України, повноважним представникам ОДПУ, ДТВ ОДПУ, начальникам оперсекторів
Ягода Генріх (Єнох) Григорович (Гершенович)

Заступник Голови ОДПУ
№ 11. Директивна записка по ВЧ-зв’язку заступника Голови ОДПУ керівництву Постійного Представництва (ПП) ОДПУ по Криму про посилення боротьби із розкрадачами державної і суспільної власності.

25 вересня 1932 р.

Щодо активізації боротьби з розкрадачами державної і суспільної власності на підставі постанови ЦВК і РНК СРСР від 7 серпня 1932 р. Містить вимогу “забезпечити необхідну силу репресії” ПП ОДПУ по Криму (всього у ПП ОДПУ по Криму працювало близько 150 осіб)
Балицький Всеволод Аполонович

Повноважний представник ОДПУ по УСРР, заступник Голови ОДПУ, очолював комісію з введення паспортів у СРСР
№ 47. З оперативного наказу № 2 по ДПУ УСРР.

13 лютого 1933 р.

Перед органами ДПУ ставилося завдання “терміново посилити темпи слідства, забезпечивши у найкоротший строк повну ліквідацію к[онтр]-р[еволюційного] повстанського підпілля” Всім органам ДПУ УСРР. Наказ зобов’язував керівників та оперативних співробітників органів ДПУ УСРР посилити репресивні заходи.
Прокоф’єв Георгій Євгенович

Заступник Голови ОДПУ СРСР
№ 48. Директива всім ПП ОДПУ щодо продовження виявлення членів “контрреволюційної організації” в сільському господарстві.

14 лютого 1933 р.

Директива вимагає вжити негайних заходів щодо виявлення членів “контрреволюційної організації” в сільському господарстві. Всім Постійним Представництвам ОДПУ, у тому числі ПП ОДПУ в Криму
Реденс Станіслав Францович

Голова ДПУ УСРР
№ 2. Зведення ДПУ УСРР про настрої і протидію партійців та комсомольців під час хлібозаготівель.

20 листопада 1932 р.;

Узагальнена інформація щодо т.зв. правоопортуністичних настроїв серед місцевих партійних, радянських і господарських керівників Першому секретарю ЦК КП(б)У Косіору С.В. На супровідних листах і в кінці документів є власноручні підписи Голови ДПУ УСРР РеденсаС.Ф.
№ 17. Доповідна записка про заходи з проведення операції проти “куркульсько-петлюрівських та контрреволюційних елементів”.

22 листопада 1932 р.;

Щодо проведення операції проти “куркульсько-петлюрівських та контрреволюційних елементів”
№ 27. Оперативний бюлетень ДПУ УСРР щодо боротьби із “сільською контрреволюцією”.

5 грудня 1932 р.;

Щодо заходів по боротьбі з “сільською контрреволюцією”
№ 33. Супровідний лист голови ДПУ УСРР з інформаційним зведенням про боротьбу із “саботажем хлібозаготівель” у колгоспах.

8 грудня 1932 р.

Оперативний бюлетень ДПУ УСРР щодо справ, пов’язаних із “саботажем хлібозаготівель”
Карлсон Карл Мартинович (Едуард Іванович)

Заступник Голови ДПУ УСРР
№ 1. Записка ДПУ УСРР про організаційно-господарський стан колгоспів за матеріалами агентурного вивчення їхньої діяльності за 1931 р.

29 березня 1932 р.

Містяться відомості щодо скрутного організаційно-господарського стану колгоспів, відсутність матеріально-технічного забезпечення та низьку продуктивність праці у колгоспах Голові ВУРПС, заступнику голови РНК УСРР Сухомлину К.В.
Леонюк Хома Акімович

Заступник Голови ДПУ УСРР
№ 32. Довідка про осіб, засуджених за справами, заведеними органами ДПУ УСРР та міліції у серпні-листопаді 1932 р. у зв’язку із хлібозаготівлями.

8 грудня 1932 р.

Документ свідчить про кількість осіб, засуджених за справами, заведеними органами ДПУ УСРР у ході хлібозаготівельної кампанії 1932 р. Довідка для використання у звітності перед вищими інстанціями.
Миронов (Каган) Лев Григорович

Начальник Економічного управління (ЕКУ) ОДПУ
№ 50. З обвинувального висновку у справі про контрреволюційну змову у сільському господарстві.

Квітень 1933 р.

Містить відомості щодо розкриття “контрреволюційної організації у сільському господарстві”, філіали якої нібито були організовані в усіх сільськогосподарських районах СРСР Орієнтування щодо посилення оперативно-розшукової роботи органами ДПУ.
Салинь Едуард Петрович

Повноважний представник (ПП) ОДПУ по Криму
№ 5. Директива керівництва ПП ОДПУ в Криму про заходи з протидії вивезенню хліба за межі Криму.

26 лютого1932 р.

Шодо заходів з протидії вивезенню надлишків хліба за межі Криму з спекулятивною метою Начальникам райвідділень, уповноваженим ПП ОДПУ по Криму, начальнику ГУ РКМщодо посилення каральних заходів проти “мішечників”
№ 10. Циркуляр Економічного відділу ПП ОДПУ по Криму про боротьбу із розкраданням державного та суспільного майна

23 вересня 1932 р.

Вказує на необхідність неухильного виконання Інструкції про застосування постанови ЦВК і РНК СРСР від 7 серпня 1932 р. Всім начальникам міських та райвідділень, райуповноваженим ОДПУ по Криму
Тимофєєв Михайло Михайлович

Начальник Харківського облвідділу ДПУ УСРР
№ 16. Службова записка з довідкою Харківського облвідділу ДПУ УСРР про заарештованих та таких, що підлягали арешту, працівників колгоспного апарату

21 листопада 1932 р.

Містить відомості щодо арештів працівників колгоспного апарату на Харківщині. Документ свідчить про те, що С. Косіор особисто давав вказівки про арешти серед керівного апарату колгоспів. Косіору С.В.
Кацнельсон Зиновій Борисович

Начальник Харківського облвідділу ДПУ УСРР
№ 51. Особистий лист Голові ДПУ УСРР Балицькому В.А.

5 червня 1933 р.

Щодо поширення голоду в Харківській області та м. Харкові Балицькому В.А.( з 21.02.1933 р. по 10.07.34р. Повноважнийпредставник ОДПУ по УСРР та Голова ДПУ УСРР)
Камінський Яків Зельманович

Заступник начальника Одеського облвідділу ДПУ УСРР
№ 49. З обвинувального висновку у справі “контрреволюційної шкідницької організації у сільському господарстві Одеської області”.

7 квітня 1933 р.

Щодо т.зв. “шкідництва” у сільському господарстві Одеської області
Козельський (Голованівський) Борис Володимирович

Т.в.о. начальника Секретно-політичного відділу (СПВ) ДПУ УСРР
№ 7. З листа керівництва СПВ ДПУ УСРР начальнику СПВ ОДПУ Г. Молчанову

10 вересня 1932 р.

Щодо намагання українських науковців поінформувати М. Грушевського про голод в УСРР

Начальнику СПВ ОДПУ Молчанову Г.А.

Пустовойтов Сергій Аполонович

Т.в.о. начальника 2-го відділення СПВ ДПУ УСРР
№ 7. З листа керівництва СПВ ДПУ УСРР начальнику СПВ ОДПУ Г. Молчанову

10 вересня 1932 р.

Щодо намагання українських науковців поінформувати М. Грушевського про голод в УСРР

Начальнику СПВ ОДПУ Молчанову Г.А.

Букшпан Михайло Маркович

Начальник Обліково-статистичного відділу ДПУ УСРР
№ 14. Аналіз цифрових даних щодо оперативної роботи органів ДПУ УСРР по сільському терору за час з 1-го січня 1932 р. по 1 листопада 1932 р.

8 грудня 1932 р.

Статистичні дані про боротьбу органів ДПУ УСРР з “сільським терором”. Балицькому В.А., Реденсу С.Ф., Леплевському І.М., Карлсону К.М., Леонюку Х.А., Кривцю Ю.Х., Галицькому
№ 21. Довідка про осіб, заарештованих органами ДПУ УСРР у серпні-листопаді 1932 р. у зв’язку із хлібозаготівлями.

Листопад 1932 р.

Щодо заарештованих у зв’язку із хлібозаготівлями учасників “контрреволюційного руху в минулому”
№ 39. Довідка про рух справ та осіб, заарештованих у ході операції в органах ДПУ УСРР

30 грудня 1932 р.

Щодо руху справ і заарештованих внаслідок операції ДПУ на селі Постишеву П.П. (з січня 1933 р. – 2-й секретар ЦК КП(б)У)
Друскіс Франц Семенович

Начальник Транспортного відділу (ТВ) ДПУ УСРР
№ 3. Спецповідомлення ТВ ДПУ УСРР про антипартійні й антирадянські прояви партійців на транспорті.

13 грудня1932 р.

Щодо антипартійних проявів серед членів КП(б)У на транспорті Заступнику Голови ОДПУ Балицькому В.А., Реденсу С.Ф., Карлсону К.М., начальнику Оперативного відділу ОДПУ Леплевському І.М., начальнику ТВ ОДПУ Прохорову Т.А.
Кривець Юхим Хомич

Начальник СПВ ДПУ УСРР
№ 18. Лист щодо “саботажу хлібозаготівель” керівниками Оріхівського району.

23 листопада 1932 р.

Щодо “саботажу хлібозаготівель” партійними та господарськими керівниками Оріхівського району Дніпропетровської області

Реденсу С.Ф.

Іванівський (Гібшман) Ізраїль Давидович

Начальник ЕКВ ПП ОДПУ в Криму
№ 19. Директива керівництва ЕКВ ПП ОДПУ в Криму начальникам міських, районних відділень та райуповноваженим ОДПУ в Криму щодо контролю за виконанням директиви про заборону радгоспам продавати м’ясо та масло.

25 листопада 1932 р.

Щодо контролю за виконанням директиви про заборону радгоспам Криму продавати м’ясо та масло. Начальникам міських, райвідділень та райуповноваженим ОДПУ

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: