Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Гроші і Економіка » 2013 » Апрель » 8 » 09:51:31

Безпечність та якість харчових продуктів – проблема сучасності

08.04.2013, 09:51:31 10975 0
Безпечність та якість харчових продуктів – проблема сучасності

Проблеми безпечності та якості продукції є пріоритетними для виробників харчових продуктів, торгівельних компаній та споживачів, тому необхідність використання сучасних підходів до управління якістю та харчовою безпечністю є більш, ніж очевидна.

Безпечність харчових продуктів пов'язана  з наявністю небезпечних факторів в їжі безпосередньо при її вживанні. Оскільки внесення небезпечних  факторів може статися на будь-якій стадії виробництва продуктів харчування та їх постачання, дуже важливо тримати під контролем весь ланцюг виробництва. До цього ланцюгу відносяться підприємства, що вирощують сільськогосподарську сировину, виробники продуктів харчування, субпідрядники, що транспортують харчові продукти, зберігають їх, виробники обладнання, пакувальних матеріалів, добавок і інгредієнтів та торгівельні організації. Цей ланцюг ще можна назвати – «від лану до столу».

Один із лідерів кондитерської галузі на ринку України - ТДВ "ЖЛ", не стоїть осторонь проблем безпечності та якості харчових продуктів. На підприємстві розроблені, впроваджені та ефективно працюють інтегровані системи управління якістю та харчовою безпечністю, які підтверджені міжнародними сертифікатами ISO 9001 «Система менеджменту якості» та ISO 22000 «Система управління безпечністю харчових продуктів».

ISO 22000 - це система менеджменту безпеки продуктів, яка дозволяє здійснювати чіткий контроль безпеки всього виробничого процесу від етапу підготовки сировини до доставки готової продукції дистриб'юторам або в торгові точки. Це міжнародний стандарт, який містить вимоги до системи організації роботи виробництва підприємства, а саме до системи організації, яка покликана забезпечувати передбачувану і стабільну якість та безпечність продукції.

Вся сировина, яка використовується у виробництві надходить на підприємство лише за наявності документів, що підтверджують її якість - сертифікати відповідності, висновки державної санітарно-гігієнічної експертизи та якісних посвідчень. Вхідний контроль сировини проводиться власною центральною лабораторією, атестованою в державній метрологічній системі на право проведення досліджень. Крім цього, службою якості, до якої входять ОКК і техніки-хіміки виробничих цехів, проводиться цілодобовий контроль процесу виробництва і якості продукції,. За кожним цехом закріплений інженер з якості готової продукції ОКК. Відповідність продукції всім вимогам підтверджується якісними посвідченнями.

Нещодавно фабрика «ЖЛ» отримала ще один сертифікат, яким підтверджується  відповідність системи управління якістю вимогам державного стандарту  ДСТУ ISO 9001-2009 (сертифікат УкрСЕПРО).

«Впровадження системи управління якістю (СУЯ) відповідно до стандартів ISO серії 9000, заснованими на новітніх наукових досягненнях та досвіді провідних підприємств різних галузей економіки, проходить високими темпами більш ніж у 150 країнах. Питання розроблення на вітчизняних підприємствах та установах систем управління якістю набуває гострої актуальності захисту національних економічних інтересів в умовах європейської інтеграції та вступу України до СОТ. На думку західних експертів, у близькому майбутньому на єдиному європейському ринку до 95% контрактів укладатимуться тільки за наявності у постачальника сертифіката на систему управління якістю», - розповідає Малимоненко Галина Вікторівна, начальник сектору систем управління якістю та безпечністю відділу з питань підтвердження відповідності, аудитор з сертифікації систем управління якістю за ДСТУ ISO 9001:2009 ДП «Сумистандартметрологія».

Наявність вищевказаних сертифікатів якості надає можливість житомирській кондитерській фабриці «ЖЛ» експортувати свою продукцію в 21 країну світу, серед яких країни Європи (Німеччина, Латвія, Литва, Румунія та ін.), країни СНД (Росія, Білорусь, Молдова, Азербайджан, Узбекистан та ін.), країни ближнього та дальнього зарубіжжя (Грузія, Ізраїль, Нова Зеландія та ін.) та в перспективі підписати контракти на поставку продукцію до країн Африки та Далекого Сходу.

Дуже часто вихід на нові ринки залежить від результатів проходження нових додаткових тестувань та сертифікацій. Прикладом цього є сертифікація продукції фабрики «ЖЛ» в країнах Митного союзу та отримання сертифікату «Халяль» для частини асортименту.

Окрім цього, продукція виробництва  «ЖЛ» має безліч нагород різноманітних  дегустаційних конкурсів, споживацькі та експертні відзнаки. Саме в 2012 році, цукерка «Річвел Італіан» з мигдалем отримала перемогу у номінації «Тріумф Якості» в тринадцятому дегустаційному конкурсі «Солодкий Тріумф 2012», а цукерки «Бабусині казки» та вафлі «Артек класичний», перемогли у конкурсі «Товар року» (знак, який в кожній товарній групі ототожнює найулюбленіший для покупця товар).

Щорічно підприємство успішно підтверджує  відповідність інтегрованих систем вимогам міжнародних стандартів та державного стандарту.

Слідкуючи за всіма сучасними тенденціями  кондитерського ринку світу, «ЖЛ» працює над підвищенням якості продукції та рівня кваліфікації працівників. Так, в березні 2013 р. на території ТДВ «ЖЛ» було проведено навчання фахівців підприємства щодо можливості нової схеми сертифікації FSSC 22000, яка схвалена Глобальною ініціативою харчової безпечності (GFSI), що надає можливість виробникам співпрацювати із великими мережевими компаніями у всьому світі. Схема сертифікації FSSC 22000 розроблена на базі стандарту ISO 22000:2005 «Системи управління безпечністю харчових продуктів».

Ефективне управління якістю, що забезпечує високий рівень задоволення вимог  та очікувань споживачів, є найважливішою  передумовою успіху підприємства будь-якого виду діяльності та форми власності.

Додаткова інформація:

ТДВ «ЖЛ» (до березня 2011 року - ЗАТ «Житомирські ласощі») засновано у 1944 році. Фабрика займає 5-е місце за обсягом виробництва. Якість продукції підтверджується сертифікатами ISO 9001:2008 «Система менеджменту якості» та ISO 22000:2005 «Система управління безпечністю харчових продуктів». На сьогоднішній день в компанії ТДВ «ЖЛ» працює більше 1800 співробітників. Асортимент продукції налічує близько 250 позицій, яка випускається під трьома торговими марками, серед яких різні види цукерок, печива та вафель.

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: