Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Держава і Політика » 2014 » Октябрь » 13 » 11:43:19

Дмитро Кропачов: житомиряни мають шанс повернути "переплачені" кошти за комунальні послуги

13.10.2014, 11:43:19 3510 12
Дмитро Кропачов: житомиряни мають шанс повернути

®

Дмитро Кропачов вже рік судиться через необґрунтоване підвищення тарифів на послуги КВЖРЕПів. На сьогодні вже відбулося 45 судових засідань. Житомиряни мають шанс повернути «переплачені» кошти за комунальні послуги.

Дмитра Кропачова знають у Житомирі – насамперед як людину, яка бореться із беззаконням і корупцією. Як громадський активіст і депутат обласної ради він робить усе можливе, щоб вирішити найболючіші проблеми міста та області, а головне - викоренити систему, яка десятиліттями заважає нормально жити простим громадянам. 

Дмитро Кропачов веде довготривалу боротьбу з незаконними тарифами, на сьогоднішній день вже відбулося 45 судових засідань, присвячених необґрунтованому підвищенню тарифів.

У травні минулого року міськвиконком Житомирської міської ради оприлюднив на офіційному сайті рішення про підняття тарифів на 20-30% на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються ВЖРЕПами міста. Проте процедура прийняття цього рішення і його доцільність викликали чимало запитань. 

«Представники влади оправдувалися, що ріст тарифів був зумовлений підвищенням цін на базові складові тарифів. Такі доводи є досить переконливими для людини, яка не знає, що в умовах, коли уряд не піднімає ціни на електроенергію, на газ та інше, ніяких підстав для підвищення тарифів на послуги ЖКГ немає!» - обурюється Дмитро Кропачов. – «На час прийняття рішення про тарифи з 1 грудня 2013 року було відоме лише зростання мінімальної заробітної плати. Проте, якщо чиновники підвищують тариф, вони повинні вказати відсоток зростання по кожній складовій тарифу. Не вказавши цього, вони порушили наказ Міністерства регіональної політики №390».

До громади не доводилися розрахунки ціни, дані складових тарифу, дані перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств-монополістів та дотримання державної дисципліни цін при їх формуванні… Ця інформація закрита і, практично, реального впливу на формування тарифів прості споживачі житлово-комунальних послуг не мали і не мають.

«Цікаво, що не лише споживачі не знають структури тарифу і обґрунтування його підвищення, але й навіть члени виконкому, які приймали рішення про підвищення, не мали такої інформації, - каже Кропачов. - На жаль, структура нового тарифу досі залишається таємницею – за 45 судових засідань, які тривають понад рік, її ніхто так і не надав».

Окреме питання, яке змушує задуматися – сама процедура підвищення тарифів. Мешканці не були вчасно проінформовані про збільшення тарифів, тому ніяк не змогли на це вплинути.

4 березня 2013 року міськвиконком оприлюднив на офіційному сайті проекти рішень «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються КВЖРЕПами». 13 травня, за 3 дні до дня прийняття рішень, виконком вніс зміни до проектів, 16 травня прийняв рішення, а 31 травня оприлюднив на офіційному сайті Житомирської міської ради прийняті рішення. Виконком не дотримався строку від дня оприлюднення проекту рішення до дня його прийняття (фактично зробивши це за 3 календарні дні замість 20 робочих днів). Споживачі при цьому були позбавлені наданої законодавством можливості впливати на формування, встановлення та зміну тарифів. Як результат – зараз діють підвищені тарифи на послуги КВЖРЕПів з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, а житомиряни щомісяця переплачують по 30 грн. Так, і не дізнавшись причини даного підвищення, за останніх 16 місяців, наприклад, власник двохкімнатної квартири заплатив на 480 грн. більше.

Щоб боротися з незаконним підвищенням тарифів, депутат повинен… проживати на території усіх «жеків»!

Щоб змінити ситуацію, у червні 2013 року Дмитро Кропачов подав позовну заяву до Корольовського районного суду м. Житомира про визнання недійсним рішення міськвиконкому про підвищення тарифів. Незабаром отримав відмову – частково через те, що він не проживає на території житомирських КВЖРЕПів і вони не надають йому послуг. Цікава позиція, зважаючи на те, що депутат – особа, яка повинна представляти інтереси громадськості.

«Після рішення суду я звернувся до членів «Сили Людей» і друзів, які проживають на територіях, що обслуговується майже всіма КВЖРЕПами міста. І ми подали позови майже по кожному з них. Мене залучили захищати їхні інтереси», – розповів Дмитро.
Сьогодні вже відбулося більшість засідань в Корольовському районному суді, зверталися до апеляційного суду. Минулого місяця подали першу заяву до Вищого адміністративного суду у м. Київ.

«Я побачив багато упередженості при розгляді позовних заяв у м. Житомирі. Зараз ми чекаємо першого розгляду в Києві. Сподіваюся, що там об’єктивніше подивляться на цю справу – виключно на документи, факти порушень, а не крізь призму владних зв’язків. Житомирянам повинні повернути «переплачені» кошти за комунальні послуги», – зазначив Дмитро Кропачов.

За його словами, у житомирян сьогодні багато запитань й до надавання послуги з прибирання сходових клітин. Не рідкість, коли люди взагалі самі їх прибирають. Чи враховане в структурі підвищеного тарифу, за яким ми платимо вже рік, прибирання сходових клітин? Враховане. Якщо – так, то чиновники збільшили тарифи на послуги, які сьогодні не виконуються на належному рівні. Люди платять гроші, а якісних послуг немає. Для порівняння – в ОСББ тарифи на послуги взагалі значно дешевші і якісніші.

«Як депутат я буду вимагати, щоб виконувалися усі процедури, передбачені законодавством. Перед підвищенням тарифів мають завчасно бути вивішені оголошення на всіх під’їздах. Кожен мешканець будинку може подивитися на який відсоток і які складові змінюються тарифи – збільшилася заробітна плата чи зросла електроенергія. Люди повинні знати, щоб мати можливість впливати на це», – наголосив Дмитро.
Якщо чиновники приймають неправильне рішення, мешканці, повинні обов’язково його контролювати.

«Для заможної людини 480 гривень особливої політики в сімейному бюджеті не зіграють. Однак для пенсіонера – це суттєві гроші. Наші чиновники повинні діяти за принципом публічності і прозорості. Багато житомирян дуже добре розбираються в питаннях формування тарифів і можуть детально вивчити будь-які витрати. Люди повинні бути вчасно проінформовані, за що й чому вони платять більше», – переконаний Дмитро Кропачов.

Ігор Скоропад, голова Асоціації ОСББ «Жито-Мир»: Я вже не один рік займаюся житлово-комунальною сферою – сектором ОСББ м. Житомира – і представляю його інтереси у Національній Раді з питань ОСББ при Кабміні.
Тарифи – це досить складне питання. Депутати всіх рівнів зазвичай багато говорять, але реально навіть не намагаються зрозуміти сутність проблеми. Я приємно вражений, що цим займається Дмитро Кропачов. Він молодий, але вже досвідчений. Дмитро не лише переймається, на скільки копійок чи гривень підняли тариф. Він хоче встановити відкриту і зрозумілу систему у тарифній політиці – не тільки зобов’язати владу виконувати встановлену законом процедуру нормативно-правових актів, але й належним чином інформувати населення. Я підтримую намагання Дмитра Кропачова досягнути справедливого відношення влади до своєї громади і в подальшому допомагатиму йому в цій нелегкій роботі.

Сергій Ярошенко, адвокат, правозахисник: Кожна послуга повинна мати обґрунтований економічний розрахунок, калькуляцію ціни. Ми сплачуємо гроші й повинні бачити, куди вони йдуть. Поряд з цим сервіс та послуги, що надаються комунальними службами, м’яко кажучи, залишають бажати кращого. 
Брудні під’їзди, розбиті вікна, відсутність нормального освітлення, ями та сміття у дворах – при цьому представники міськради не можуть економічно обґрунтувати тарифи і підтвердити законність своїх дій. Дії житомирської міської влади та ВЖРЕПів щодо підвищення тарифів на неякісні комунальні послуги та цинічна відмова обґрунтувати таке подорожчання, не можна назвати законними, обґрунтованими та публічними! 
Чиновники мусять відповісти за масове пограбування споживачів комунальних послуг, бо за цей час житомиряни змушені переплачувати за роботу ЖКГ. Якщо підрахувати – за рік виходить кругленька сума. 
Люди звикли, що легше заплатити, ніж відстоювати свої права та змусити комунальників виконувати свої обов’язки за договором належним чином. Всі бачать, що відбувається, але, чомусь, закривають на це очі… Тому я підтримую Дмитра Кропачова в судовому оскарженні необґрунтованого підвищення тарифів на послуги КВЖРЕПів. 
Вважаю, що суд має захистити законні права та інтереси житомирян від здирництва комунальної мафії, в інакшому разі суддів можуть завалити позовними заявами про зобов’язання здійснити перерахунок за ненадані чи неякісні послуги КВЖРЕПів.

В українському суспільстві повинно бути якомога більше таких людей, як Кропачов, особливо, якщо говорити про депутатів. Інтереси громади потрібно представляти не на словах, а на ділі.


Прес-служба партії "Сила людей" у м. Житомир


Схожі новини:


Комментариев: 12
Admiral8
1 Misha (Admiral8)   • 11:54:01, 13.10.2014 [Материал]

народ, кто в житомире от 5.10 идет ?
zt-gregori
5 Игорь (zt-gregori)   • 13:04:04, 13.10.2014 [Материал]

Балашов в Житомире

http://youtu.be/3_oLg7TOx38?list=PLuAAemlEX7g5kTYvI-d5BGFKMw2cDDcuJ
current_user
2 Current User (current_user)   • 11:57:01, 13.10.2014 [Материал]

Все для житомирян. А що було зроблено для Червоноармійського району, в якому вас обрали як депутата обласної ради?
Кропачов
4 Дмитро (Кропачов)   • 12:42:24, 13.10.2014 [Материал]

ось маленький звіт писав пару місяців тому по запитe, а ще є два загальних звіта http://infomalin.biz/blog/386/entry/159/
current_user
6 Current User (current_user)   • 13:13:59, 13.10.2014 [Материал]

А з листопада 2013 по жовтень 2014? Бо в звіті 10 пунктів з 11 про Житомир. Ще й за травень 2013 - листопад 2013
Кропачов
9 Дмитро (Кропачов)   • 21:18:53, 13.10.2014 [Материал]

Дивитись тут звіт про депутатську діяльність:
http://zhzh.info/blog/2014-10-13-15225#.VDwXPOf3y8o
Кропачов
10 Дмитро (Кропачов)   • 21:38:30, 13.10.2014 [Материал]

Декілька проблем на місяць вирішував у районі вони у звіт не увійшли.

(листопад 2013 - березень 2014) - вибачте революція була, можу окремо за революцію відзвітуватись.

квітень 2014
http://чортоліси.zt.ua/index.php/8-novyny/polityka/42-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82-%D0%B4-%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0% B0%D1%87%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B0%D0%B2-%D1%81%D0%B 2%D1%96%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%B9-%D0%BE%D0%BA%D1%80 %D1%83%D0%B3

травень 2014
http://чортоліси.zt.ua/index.php/8-novyny/polityka/68-dytiachomu-sadku-podaruvaly-pralnu-mashynu

серпень 2014
http://www.zhitomir.info/news_137604.html

й так далі...
HOOLIGAN
3 HOOLIGAN (HOOLIGAN)   • 12:19:45, 13.10.2014 [Материал]

ну и как такого защитника отпустить то в столицу, нет- нам такие здесь нужны, а в ВР мы изберём очередного пидараса!
krasapeta
7 krasapeta (krasapeta)   • 13:45:11, 13.10.2014 [Материал]

у мене самої 27 жовтня суд з жеком (жек подав на мене) ,а чуть раніше я подала позов про захист своїх прав споживача,спонукання вчинити певні дії жеком,а саме списати нараховані зі стелі так звані послуги....знаєте як самий гуманний суд відфутболив мій позов- я не подала суду документи про право власності на квартиру.витяги з реєстру щр відсутня заборона на відчудження квартири.відсутня довідка про осіб які прописані в "Спірній квартирі"..абсурд..подала оскарження і буду воювати надалі.добре що вийшла дана стаття,я її використаю в судовому засіданні....терпіння вже луснуло...
garold
8 Кonstantin (garold)   • 19:30:29, 13.10.2014 [Материал]

Брехун!!!!
Житомиряне мне верят больше!!!!!!!!!!!!!!!!
Мариан
12 Мариан Романишин (Мариан)   • 01:09:56, 14.10.2014 [Материал]

Да чувак, я верю тебе, хотя не знаю кто ты )
garold
11 Кonstantin (garold)   • 22:35:49, 13.10.2014 [Материал]

Кропачёв минусы это боязнь конкуренции?Если бы баллотировался,в чистую выиграл бы!
Оголошення на ЖЖ інфо: