Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2015 » Декабрь » 23 » 10:47:13

Чому Житомирські чиновники саботують установку комунального МРТ від Phillips?

23.12.2015, 10:54:13 3178 0 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Чому Житомирські чиновники саботують установку комунального МРТ від Phillips?

У Житомирі трапився гучний скандал навколо установки комунального магнітно-резонансного томографа. Про це періодично інформують житомирські ЗМІ.

Ситуація до цього часу не врегульована, а спроби поставили нове медичне обладнання до Житомирської обласної лікарні постійно натикаються на все нові і нові перепони.

Магнітно-резонансний томограф Phillips, згідно умов проведеного ще у серпні поточного року тендеру, вже знаходиться на складі Обласної бази спеціального медичного постачання Житомирської обласної ради.

В Облраді запевняють, що на їх рахунках знаходяться кошти для оплати МРТ у розмірі 29 млн 640 тис. грн. Та все ж є великий ризик, що комунального томографу у Житомирі не буде.

Нідерландська компанія-виробник Phillips через те, що за медичне обладнання з нею ніхто не розрахувався, може у будь-який час томограф забрати. І судячи з усього, чекати на законну оплату за своє медичне обладнання їм скоро набридне…

При цьому, Житомирські чиновники, замість того, аби розрахуватися з представником всесвітньо відомої нідерландської компанії вигадують причини, як би не платити.

Голова облради Анжеліка Лабунська, зокрема, каже, що розрахується з компанією, коли томограф буде запущений. Для цього, за її словами, треба укласти додаткову угоду. Згідно угоди перерахувати постачальнику (Phillips) 50 тис. грн за встановлення обладнання. А вже після встановлення, буде сплачена сума у 29,6 млн грн.

Нідерландські представники від таких додаткових умов, м’яко кажучи, в шоці. Оскільки терміни та підстави оплати поставленого обладнання чітко виписані в тендерному договорі, і ні про які додаткові угоди там не йдеться. Юристи компанії іноземного постачальника говорять, що знають «проворність» українських чиновників, але все ж постійні неприємні сюрпризи їх щоразу вражають, як у перше.

Та це не єдина проблема скандального томографа. Громадські активісти вважають, що встановлення обладнання навмисно саботує приватна компанія-власник МРТ, тому що комунальний томограф для них – конкуренція. Активісти запевняють, що прибуток приватного МРТ у обласній лікарні – близько 100 тис. дол/міс.

Головлікар Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського, куди власне і планують поставити новий томограф Phillips, Богдан Леськів інформацію про конкуренцію з приватною клінікою підтверджує, адже приватникам наявність комунального МРТ однозначно не вигідна.

“Звичайно, що це конкуренція. Попередньо у нас в планах, щоб пацієнт або взагалі не платив за проходження магнітно-резонансної терапії, або платив мінімальну суму виключно за витратні матеріали. Зарплата працівників, утримання приміщення, амортизація обладнання – усе буде виключно за бюджетні кошти”, – прокоментував ситуацію Б. Леськів.

Крім того, як розповів один з екс-чиновників Житомирської ОДА – Сергій Бондарчук, приміщення для МРТ у обласної лікарні є, та оскільки воно зайнято клінікою по договору оренди, тому і виникла необхідність будувати нове.

Нова добудова корпусу №2 обллікарні вже майже готова, та поставити туди апарат можна буле лише після того, як будуть завершені усі внутрішні роботи. А вони досі не завершені.

Виходить, що житомирські чиновники, мало того, що за сам томограф не сплатили коштів, так ще й не забезпечили приміщення, куди його необхідно встановлювати.

Разом з тим, за словами Б. Леськіва, приватний МРТ не в змозі забезпечити потреби лікувально-діагностичного процесу області. З ним погоджується і А. Лабунська, яка заявила, що необхідність у комунальному МРТ є нагальною.

“Зараз на весь Житомир є лише один магнітно-резонансний томограф, і він у приватній власності. Я розмовляла з фахівцями, щоб задовольнити портеби Житомирської області потрібно мінімум 4 МРТ», - розповіла вона.

Те, що комунальний томограф у місті комусь заважає, підтверджують і численні чутки про те, що обладнання від Phillips начебто якесь б/у. Однак, офіційний представник компанії-виробника МРТ Андрій Сівак показав документи і запевнив, що томограф був виготовлений у 2015 році за спеціальним замовленням.

Директор комунальної установи “Обласна база спеціального медичного постачання” Володимир Гришковець, у свою чергу, показав підтверджуючі документи (акт прийому і передачі обладнання), які дійсно свідчать про те, що представники Phillips виконали усі покладені на них зобов’язання За його словами, як тільки приміщення у лікарні буде готове, то обладнання встановлять.

Та чи встановлять? Якщо за нього не хочуть платити?

У підприємницьких колах сфери охорони здоров’я області дану конфліктну ситуацію коментують достатньо відверто, і натякають, що Phillips напевно варто дати хабара, якого такими діями від них фактично вимагають…

«Інакше поведінку житомирських чиновників охарактеризувати та зрозуміти вкрай важко. Вони тиснуть, саботують, не розраховуються, хоча розуміють, що правда не на їх боці, і вони прямо порушують умови договору. Це така тактика, вони просто вимагають хабара. Як тільки отримають бажане, справа починає рухатися», - на умовах анонімності розповів один з бізнесменів області.

Та оскільки Phillips хабарів платити нікому точно не збирається, вірогідність того, що житомиряни й далі платитимуть за МРТ у приватні кармани дійсно висока.
 

Тэги: Житомир, медицина, МРТ

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: