Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Держава і Політика » 2017 » Март » 24 » 11:56:16

Юрій Павленко: Децентралізація повинна розвивати, а не знищувати фізичну культуру і спорт     Реклама  

24.03.2017, 11:56:18 2493 0 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Юрій Павленко: Децентралізація повинна розвивати, а не знищувати фізичну культуру і спорт

На цьому наголосив народний депутат України, голова Житомирської обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Павленко під час спілкування з журналістами та представниками Тетерівської ОТГ.

Разом з незалежним експертом з прав дитини, керівником секретаріату міжфракційного депутатського об'єднання "Захист прав дитини в Україні - пріоритет держави" Людмилою Волинець, депутатами міської та обласної рад - керівником партійної фракції у міській раді Наталією Леонченко, Наталією Рибак, Раїсою Гулою, зустрілися з жителями Тетерівської об'єднаної територіальної громади, взяли участь у виїзному засіданні колегії Міністерства молоді та спорту України.

Жителі села Тетерівка  скаржились на низький рівень життя, високі ціни та мізерні пенсії. Учасники зустрічі також нарікали на численні законодавчі прогалини, які супроводжують процес децентралізації і створюють чимало проблем, у тому числі у питанні захисту прав дітей, які проживають на територіях ОТГ, та не дозволяють сформувати нову і ефективну систему управління процесами розвитку фізкультури і спорту.
 

"Символічно, що колегія Міністерства молоді та спорту проходить в Житомирі, оскільки Житомирська область є однією з лідерів по створенню об'єднаних територіальних громад. Але сьогодні ми ще раз переконались: центральні органи влади не завжди чітко розуміють потреби, з якими щодня стикаються керівники та жителі новостворених громад, а ті процеси, що відбуваються в об'єднаній громаді, часто випереджають рішення, що ухвалюються міністерством. А про проблеми міських ОТГ, таких як Баранівська, Коростишівська, Олевська, влада навіть не згадує", - зазначив Юрій Павленко.


Під час виступу на засіданні колегії народний депутат назвав три основні складові процесу децентралізації, що дозволять сформувати нову систему управління процесами розвитку фізкультури та спорту.
 

"По-перше, потрібно розмежувати повноваження щодо фізкультури та спорту у системі органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади на різних рівнях адміністративно-територіального устрою. По-друге, необхідно забезпечити програму підготовки та фінансового забезпечення фахівців у структурах виконавчих органів ОТГ, які відповідатимуть за розвиток фізкультури та спорту. І, по-третє, потрібно налагодити державний контроль за дотриманням законодавства України, щоб політика у сфері фізкультури та спорту була єдиною для всієї країни. Саме для цього необхідно підготувати і затвердити цілу низку нормативних документів", - акцентував Юрій Павленко.


На переконання політика, ці кроки не потребують виділення коштів, а лише системної роботи відповідного міністерства.
 

"У Житомирській області майже 20 тисяч дітей живе на території об’єднаних територіальних громад. Але в тотальній більшості ОТГ тема спорту, як і питань захисту прав дитини, тримається лише на ентузіазмі і волонтерстві. Сьогодні кожен спортивний зал в школі потребує капітального ремонту, необхідно будувати сучасні спортивні майданчики. Для вирішення проблем, насамперед, необхідно у рамках бюджетної децентралізації побачити ті кошти, що ідуть на утримання існуючої, а також створення нової спортивної інфраструктури. Сьогодні необхідно побачити ту дитину в конкретному населеному пункті, яка завтра стане олімпійським чемпіоном", - сказав Павленко.


На думку народного депутата, для ефективного проходження децентралізації Міністерство молоді та спорту України має негайно надати методичні рекомендації з питань удосконалення територіального планування в частині створення місць для активного відпочинку, рухової активності та спорту.

"На підставі досвіду, накопиченого ОТГ Житомирської області, пропоную Житомирській облдержадміністрації та обласній раді направити звернення до Прем’єр-міністра України з пропозицією розробити та затвердити порядок здійснення об’єднаними територіальними громадами діяльності з питань фізкультури та спорту", - резюмував Юрій Павленко.









Схожі новини:


Оголошення на ЖЖ інфо: