Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Мистецтво і культура » 2017 » Март » 27 » 15:24:23

Музей космонавтики ім. Сергія Корольова має отримати статус національного, – Борислав Розенблат

27.03.2017, 15:24:23 5215 6 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Музей космонавтики ім. Сергія Корольова має отримати статус національного, – Борислав Розенблат

Аналогів житомирському музею космонавтики імені Сергія Корольова в Україні нема. Більше того, у ньому зберігаються експонати, яких не знайдеш навіть у провідних космічних музеях світу, – говорить голова Асоціації музеїв космонавтики України Михайло Псюк.

«Щороку наш музей відвідують понад 70 тисяч людей, а за весь час його існування тут побувало 2,5 мільйонів відвідувачів з різних країн світу. Сьогодні, експозиція музею складає 11 тисяч експонатів, більшість з яких є унікальними», – розповідає чоловік, - повідомляє "ЖЖ" прес-служба нардепа.

16 березня 2017 року народний депутат України Борислав Розенблат звернувся до президента Петра Порошенка з пропозицією присвоїти житомирському музею космонавтики статус національного:

 «Зараз через брак фінансування музею не вистачає працівників та  ресурсів. Якщо він отримає статус національного, фінансування збільшиться і, відповідно, з’явиться можливість для розширення експозиції, залучення спеціалістів і так далі. Це питання престижу нашої держави. Ми повинні зберегти цей унікальний музей не лише для житомирян, але й для гостей міста та нащадків. Дякую колегам з міжфракційного об'єднання «За Житомирщину» за підтримку», – повідомив Борислав Розенблат.

Житомирський музей космонавтики був заснований 47 років тому. 1 серпня 1970 року для відвідувачів відкрили частину квартири, в якій на початку минулого століття мешкала родина Корольових і народився видатний вчений. 
До 70-річчя з дня народження Сергія Корольова будинок повністю передали музею. І 7 січня 1977 року відбулося відкриття нової експозиції, на якій представили особисті речі, родинні реліквії, документи, фотографії, книги про життя і діяльність видатного житомирянина. 

У 1991 році в новому приміщенні була відкрита «Космос». Більшу частину її експонатів можна і зараз побачити у музеї. Це і місцями обгорілий спускний апарат космічного корабля «Союз-27» з автографами космонавтів Володимира Джанібекова та Георгія Гречка, і 9 міліграмів місячного ґрунту, і виставковий зразок космічного корабля «Союз», і макети «Лунохода-2» та спускного апарату гагарінського «Востока» у натуральну величину, польотні речі космонавтів, космічна їжа та багато іншого.

За словами Михайла Псюка, за минулий рік експозиція поповнилась ще 700 експонатами:

«У створенні та популяризації колекції музею брали участь видатні науковці – президент НАН України Борис Патон та ракетобудівник Юрій Алексєєв, космонавти Леонід Каденюк, Павло Попович, Володимир Джанібеков та Георгій Гречко.  За роки свого існування музей став методичним та науково-дослідним центром в своїй галузі.

Експериментальна експозиція музею, яка створювалась Народним художником України Анатолієм Гайдамакою є унікальною в своєму роді та яскраво вирізняється з-поміж космічних музеїв світу».

Тэги: музей комонавтики, Житомир

Схожі новини:


Комментариев: 6
DomA
1 Владимир (DomA)   • 16:13:10, 27.03.2017 [Материал]

це може якось вплинути на добудову планетарію??
comments
5 Сергей Иванович (comments)   • 22:07:02, 27.03.2017 [Материал]

Вполне. Я даже удивлен, что наш музей до сих пор без такого статуса.
Cobalt
2 Cobalt (Cobalt)   • 19:19:26, 27.03.2017 [Материал]

А по теме, то может действительно, с приобретением нового статуса, планетарий достроят.
ANB
3 Alexandr (ANB)   • 19:22:57, 27.03.2017 [Материал]

От село! Не національного, а міжнародного як мінімум! А взагалі галактичного або навіть вселенського!
MAS-ter
4 Mast (MAS-ter)   • 21:40:15, 27.03.2017 [Материал]

И еще у нас мэр космический
Cobalt
6 Cobalt (Cobalt)   • 17:48:03, 28.03.2017 [Материал]

Космический или нет, но космонавт, которого с его командой астронавтов, давно ждут все Галлактики, уж точно!
Оголошення на ЖЖ інфо: