Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Шопінг » Спорт та хобі

Як з’явився Хеллоуїн. Історія дивного свята

Автор: Оксана Загороднюк, 26.10.2022, 22:41:36 Як з’явився Хеллоуїн. Історія дивного свята
Традиційно Хелловін відмічають перед Днем усіх святих - 31 жовтня. Це свято відоме у всьому світі, воно досить неоднозначне, адже ставлення до нього у всіх різне. Є країни у якому Хелловін прирівнюється до звичних свят таких як Новий рік чи 8 березня. Якщо говорити про святкування в Україні, не усі підтримують та приймають існування такого свята.

Історія виникнення Хелловіну

Історія виникнення цього свята обросла багатьма легендами та міфами. З самого початку свято відзначали весною - 13 травня. Його святкували в Англії, Шотландії, Ірландії. З часом про Хелловін дізналися і в інших країнах. 

Цей день вважали сакральним у язичницькі часи, тоді коли рік ділився на зиму і літо. Кельти вважали, що їх головний бог - Сонце з 1 листопада потрапить у полон на всю  зиму до повелителя тьми і головного покровителя царства мертвих - Самхэйну.

Якщо згадувати старі розповіді та легенди про це свято, у них йдеться про те, що вночі 31 жовтня стираються всі межі між світом живих та мертвих,  і душі які не знайшли свій спокій на тому світі відвідують своїх рідних та близьких. Вважається, що у цей день уся темрява вилазить на зовні та  перетворювалась на різну домашніх тварин, курок, худобу, собак, кішок.
Багато окультистів дотримуються думки, що і до сьогодні на Хелловін можна зустріти не одну носительку темних сил, так що слід відмовитись від нічних прогулянок у такі дні.

Традиції Хелловіна

Для того аби персонально переконатися в існуванні нечистої сили люди одягали одяг навиворіт, і десь опівночі ходили задом наперед на дворі. За традиціями, якщо ви зробили так, то велика ймовірність того, що ця зустріч відбулась.

Ще в давнину друїди, спираючись на свої традиції, на Хелловін теж збиралися в хащах лісів, розпалювали вогонь і приносили різні жертви духам природи. А на ранок наступного дня, вже в листопаді вони дарували всім оточуючим шматки вуглинок, як захист від нечистої сили та одночасно спосіб обігріву в домі.

Хеллоуїн має схожі традиції з деякими іншими святами, до прикладу - дівчата в цю ніч ворожили, використовуючи для цього дзеркало і вночі при запаленій свічці дивилися уважно в дзеркало, у своє зображення.

Найстрашнішою прикметою вважалось - якщо свічка потухла, це було вісником чогось поганого. Хеллоуїн та історія його виникнення  дотична  до багатьох  свят, враховуючи  і релігійні, до дня всіх святих до прикладу.  Ще в дев'ятому столітті вважалось, що християнство почало швидко усюди поширюватись та свята позмішувались одне з одним.
Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Спорт та хобі" на ЖЖ.info
Спорт та хобі | 26.10.2022 | Переглядів: 523 | день всех святых, хелловин, праздник

Читайте також на цю тему: