Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Наука і освіта » 2011 » Июль » 1 » 15:04:39

Врач-дерматолог клиники «Медибор» Ирина Горкуша ответила на вопросы наших читателей

01.07.2011, 15:04:39 18873 7
Врач-дерматолог клиники «Медибор» Ирина Горкуша ответила на вопросы наших читателей

®
Алергія, вугрі, грибок – проблеми, які лікуються!

Лікар-дерматолог клініки «Медібор» Ірина Горкуша відповідає на найбільш поширені запитання наших читачів.

Пані Ірина має одинадцятирічний досвід роботи в галузі дерматологіїї, є членом Всеукраїнської асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів, постійно бере участь у науково-практичних конференціях, має публікації власних наукових статей.

Чи можна вилікувати вугрі?

На вугреву хворобу страждають близько 80% людей віком від 12 до 25 років. Окрім негативних наслідків для зовнішності, вугрева хвороба має також великий вплив на психіку молодих людей, знижує самооцінку, викликає депресію. Зазвичай, вугрі з’являються на ділянках тіла з підвищеною жировою активністю. Гіперактивне виділення жиру, зміна його консистенції призводить до закупорки протоків сальних залоз, внаслідок чого виникають комедони, які потім перетворюються на запальні елементи.

Більшість людей вважають, що вилікувати вугрі (акне) неможливо і саме тому не звертаються до лікаря – це велика помилка! Підходи «саме минеться» або «переростемо» при даній хворобі не лише недієві, а й небезпечні. При важкому ступені перебігу – вугрева хвороба залишає стійкі рубці, що лікуються вже більш складними методами – лазером, оперативно тощо.

Безперечно, лікування вугрів – процес довготривалий, що вимагає терпіння від пацієнта та глибокого професійного підходу від лікаря. В своєму арсеналі дерматологія має досить широкий спектр інструментів для лікування акне та для досягнення стійкого позитивного ефекту.

Важливо розуміти, що лікування, як і при будь-якій іншій хворобі, потрібно розпочинати чим раніше!

Які причини появи вугрів?

Основні причини – це захворювання внутрішніх органів, гормональні зміни, спадкова схильність.

Зважаючи на відому в медицині фразу про те, що «стан шкіри людини – це показник її внутрішнього здоров’я» стає зрозуміло, що поява вугрів – це, в першу чергу, ознака внутрішнього захворювання, патології одного з органів. Якого саме – допоможе визначити глибоке обстеження організму пацієнта в цілому, яке ми і проводимо в клініці «Медібор».

На другомі місці серед причин появи вугрової хвороби стоять гормональні розлади. Саме від них страждають підлітки під час статевого дозрівання.

Безперечно, велику роль серед причин появи акне відіграє генетична схильність. Якщо у Ваших батьків були схожі проблеми, варто очікувати, що аналогічні прояви можуть спостерігатися і у Вас, і у ваших дітей. Тому оптимальний варіант – уважно стежити за станом шкіри з ранніх років життя і при перших проявах шкірних висипань – звернутися до лікаря-дерматолога. Тому що навіть прості «чорні цятки» на обличчі, на які ми, зазвичай, не звертаємо уваги – це вже перша стадія вугревої хвороби.

Слід пам'ятати і про такі чинники, як якість і асортимент харчових продуктів, що входять нашого раціону, спосіб життя та наявність шкідливих звичок.

«Не чавити», а лікувати?

Найперше, що роблять більшість людей, у яких виникає висип (на обличчі, грудях тощо) – намагаються його позбутися старим популярним способом – вичавити. Повірте, що постійні перестороги батьків та лікарів про те, що НЕ МОЖНА чавити вугрі – це не просто слова. Наслідком, до яких призведуть такі дії, будуть ще глибші рубці та пігментні плями, яких дуже важко позбутися. У найгіршому випадку – вугрі перейдуть в більш складні стадії – конглобатні та абсцедуючі, які лікуються іноді навіть хірургічним шляхом! Окрім того, будь-яка механічна травма не сприяє швидкому затуханню запального процесу в шкірі. Потрібно знати, коли потрібно позбутися вмісту гнійника і в який спосіб. А це прерогатива лікаря!

Як лікар з великим досвідом роботи скажу, що лікуванню піддаються будь-які стадії вугрів. Легкі стадії лікуються місцевими засобами, наприклад, за допомогою лікувальної косметики. Вугрева хвороба середньої важкості та важка лікується за допомогою антибактеріальних препаратів, які приймаються внутрішньо, а також за допомогою спеціально підібраних засобів місцевої терапії.

Щоб попередити подальший розвиток вугревої хвороби також лікується супутня патологія (гормональна — у ендокринолога, патології внутрішніх органів — у гастроентеролога та ін.).

Що Ви скажете про грибкові інфекції шкіри та нігтів? Чим вони небезпечні?

Серйозність таких хвороб полягає в тому, що вони ЗАРАЗНІ та дуже швидко розповсюджуються. Найбільш поширені з них – стригучий лишай у дітей, пляжний лишай, грибкові ураження шкіри та нігтів, кандидози тощо. Грибкові бактерії не бояться ні тепла, ні холоду та можуть виживати роками в самих найгірших умовах (навіть при температурі +80°С). І якщо хтось з сім’ї «підчепив» грибкову інфекцію, заразитися можуть й інші члени родини.

Де можна «підчепити» грибок?

В розпалі пляжний сезон, і ми в клініці «Медібор» прогнозуємо, що звернень пацієнтів з грибковими ураженнями нігтів та шкіри ніг стане більше. Пляжі, пісок – це потенційні джерела зараження грибковими хворобами. Сотні людей саме в таких місцях нехтують мінімальними правилами особистої гігієни – відповідно і ризик заразитися грибком надзвичайно високий.

Наступними в групі ризику йдуть лазні, сауни, басейни. Не завжди для відвідування басейнів вимагають довідки від лікаря-дерматолога, тому варто самостійно попіклуватися про власну безпеку. Потрібно дотримуватися найпростіших правил – обов’язково вдягати змінне взуття, не користуватися спільними халатами, рушниками тощо.

На останньому місці знаходяться косметологічні салони, зокрема такі улюблені усіма жінками процедури, як манікюр, педикюр, нарощування нігтів. Причини зараження – травми нігтьової пластини, погано продезинфіковані інструменти. Що стосується жінок, то ще одна причина появи грибка – затісне або вузьке взуття, яке травмує ніготь. Перші прояви ураження нігтів – тмяність, крихкість, пожовтіння, бугристість.

Найбільша проблема, з якою стикаються дерматологи всього світу – самолікування. Зазвичай, людина, помітивши зміни або відчувши дискомфорт (почервоніння, свербіж, лущення шкіри), йде не до лікаря, а в аптеку, де протигрибкові препарати продаються без рецептів. Пам’ятайте, лікуючи не ту хворобу і ще й не тими препаратами ви ризикуєте запустити свій стан, довести його до хронічної форми. Визначити ступінь ураження, його причину та призначити ефективне лікування може тільки лікар-дерматолог!

Які причини алергічних захворювань шкіри?

До нас все частіше звертаються пацієнти з алергічними захворюваннями різного походження. Існує безліч факторів, які негативно впливають на імунітет та організм людини в цілому: генетична схильність, консерванти, хімічні домішки в продуктах харчування, погана екологія тощо. В результаті маємо алергічну «відповідь» організму – висипання, кропив’янки, діатези з’являються як у малят, так і дорослих пацієнтів. Лікування алергії, безперечно, має відбуватися під наглядом лікаря-дерматолога. В клініці «Медібор» ми маємо можливість дослідити стан імунітету пацієнта, провести визначення алергенів, призначити дієту та ефективне лікування.


Якщо вас турбують будь-які проблеми, пов’язані із захворюваннями шкіри або нігтів, зверніться в клініку «Медібор». Маючи великий досвід роботи та володіючи сучасними методами лікування дерматологічних хвороб, ми зможемо підібрати саме таку схему лікування, що допоможе відновити красу та здоров’я вашої шкіри та повернути вам відчуття радості та впевненості.

Клініка «Медібор», Житомир, вул. Велика Бердичівська, 47,

тел.: (0 412) 43-87-47, 067 410-77-47, www.medibor.com


Тэги: Житомир, дерматология, медицина, медибор

Схожі новини:


Комментариев: 7
anTaRes
1 anTaRes (anTaRes)   • 15:54:17, 01.07.2011 [Материал]

признавайтесь, кто задавал вопросы ? :)
)(a0(
2 Александр ()(a0()   • 17:40:51, 01.07.2011 [Материал]

Работали по принципу "Сам себе режиссер";)
Yur4ik61
3 Yurik (Yur4ik61)   • 18:50:44, 01.07.2011 [Материал]

Наверное свою дипломную работу по угрям прочитала
garold
4 Кonstantin (garold)   • 11:58:41, 02.07.2011 [Материал]

Не скрытая реклама меня любимой.
jakudza
5 jah (jakudza)   • 12:37:29, 02.07.2011 [Материал]

педибир зохватывает жж
Пакистанец
6 Виктор (Пакистанец)   • 14:22:28, 03.07.2011 [Материал]

Кстати, о "Медиборе". Развернулась настоящая битва за освободившееся место начальника облздрава,занимавший его Толстанов "взлетел" в министерство здравоохранения. Старший "медиборовец" включился в "драку", наивно предпологая, что раз сыну улыбнулось возглавить медицину города, то и папа не должен подкачать, "нагнув" под себя область.Господа Борщевские или Борщивские - так держать,только как же Закон о коррупции? Сын окажется в подчинении у отца?
sirena
7 Оксана (sirena)   • 09:02:34, 04.07.2011 [Материал]

Сын не окажется в подчинении у отца.
Начальник обл. здрава административно подчиняется губернатору области, функционально - профильному министру; начальник гор. здрава - административно - мэру города, и только функционально - начальнику обл. здрава (а это закону не противоречит).
Оголошення на ЖЖ інфо: