Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2008 » Июнь » 6 » 12:16:26

В Житомире на доме, где находилась штаб-квартира ОУН, установят мемориальную доску

06.06.2008, 12:57:19 6100 0
В Житомире на доме, где находилась штаб-квартира ОУН, установят мемориальную доску

В Житомирі в 1941 році, під керівництвом Олега Ольжича, була створена редакція газети «Українське слово», очолювана Іваном Рогачем.

Перший номер газети побачив світ 3 серпня 1941 року. Ситуація, в якій діяли оунівці, змушувала їх на характерні за тематикою газетні публікації. З’явився документальний матеріал про злочини сталінського режиму у передвоєнні роки.

Так, у номері за 24 серпня було опубліковано велику статтю «В застінках житомирського НКВС». У ній вперше прилюдно було розкрито правду про жахливі події репресій 1937 року. Також на сторінках газети публікувались матеріали з української історії.

Всього ж у Житомирі вийшло 18 випусків номерів «Українського слова», останній – 2 жовтня 1941 року. В Державному архіві Житомирської області зберігається майже повна підшивка газети.

Завдяки спогадам сучасників, зокрема одного з активних учасників визвольних змагань М. Михалевича, видрукованим у Торонто і в Нью-Йорку, вдалося дізнатися про цікаві подробиці перебування О. Ольжича в Житомирі у серпні - вересні 1941 року.

Не так давно вдалося відшукати будинки, пов’язані з перебуванням О.Ольжича в липні – вересні 1941 року в Житомирі.

Перегляд колишніх планів по Лермонтовській вулиці, бесіди із старожилами дозволили зробити висновки, що обидва історичних будинки, згадувані М. Михалевичем, збереглися до наших днів.

Сучасна їхня нумерація - вулиця Лермонтовська, 11 і 13. В останньому і мешкав О.Ольжич - там знаходилась редакція газети «Українське слово».

Тому Житомирська організація ВО «Свобода» виготовила і презентувала на святі Героїв, що відбувалося 24 травня біля пам’ятника Тарасу Шевченку, меморіальну дошку, котру власне і буде встановлено на будинку по вул. Лермонтовський, де знаходилась штаб-квартира ОУН.





Тэги: ОУН-УПА, История Украины

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: