Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2008 » Сентябрь » 1 » 12:34:33

Сегодня в житомирские школы нагрянула милиция

01.09.2008, 12:34:33 5970 1
Сегодня в житомирские школы нагрянула милиция

В загальноосвітніх школах Житомирщини пролунали перші дзвоники. На урочистих лінійках серед численних гостей були й працівники міліції, які завітали до навчальних закладів з певною метою.

Як зазначив «Журналу Житомира» начальник ВКМСД УМВС України в Житомирській області Борис Васькевич, формування правової культури суспільства, виховання юридично обізнаного покоління молоді розпочинається саме з навчальних закладів. Правовий нігілізм дітей та підлітків призводить до цілого ряду серйозних проблем, серед яких фізичне та психічне насильство, вчинене ними та проти них, втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, наркоманію, примушування до жебрацтва чи проституції та ін.

Саме з метою запобігти цим негативним проявам у середовищі дітей працівниками міліції постійно проводяться профілактичні бесіди та лекції з правової тематики. З цікавістю, а інколи й відвертим здивуванням, діти дізнавались про можливість захисту своїх прав, свобод та інтересів через органи виконавчої влади. Особливо уважно віднеслись до порад правоохоронців, як уникнути зустрічі з лиходієм та не стати жертвою злочину. Обговорення реальних життєвих ситуацій переросло у живу змістовну дискусію. На численні запитання дітлахів працівники міліції відповідали, як годиться, детально та зі знанням справи.

Безсумнівно, такий правовий урок залишить слід у житті дітей, а, можливо, хтось з них і сам у подальшому обере професію міліціонера.


Шановні батьки! Правоохоронці радять і вам не забувати постійно проводити зі своїми дітьми профілактичні бесіди.
  1. Зазвичай дитина повертається додому зі школи тоді, коли батьки ще знаходяться на роботі. Не забувайте, залишаючи дітей самих удома, нагадати їм про елементарні заходи безпеки, щоб уберегтися від злочину і самим не вчинити чогось протиправного. Отож, розкажіть їм не тільки про те, як правильно переходити вулицю, а й як себе повести, коли до них чіплятимуться неповнолітні вимагачі, грабіжники чи хулігани. Не давайте дітям великі суми грошей, золоті речі. Поясніть, що може статися, якщо їм забагнеться всім розповідати про те, що є у вашій квартирі, а також показувати ключі від домівки товаришам чи незнайомим людям. Привчіть дитину не вихвалятися грішми і цінними речами перед іншими дітьми в школі чи на вулиці.
  2. Окремо слід вказати й на заходи безпеки у користуванні стільниковими засобами зв’язку, адже крім портфеля, підручників і зошитів у списку необхідних речей для першокласника зараз значиться ще й стільниковий телефон. Але от чи потрібний він учням?

Якщо ви купили доньці чи сину мобільний телефон, попросіть дитину дотримуватись кількох простих правил. Це вбереже її від нападу зловмисників:
  • - забороніть дитині користуватися «мобілкою» в громадських місцях. Пам’ятайте, що саме там злочинці вишукують своїх жертв;
  • - телефон завжди повинен бути у внутрішній кишені одягу, і в жодному разі не на “зашморгу”, інакше дитина може постраждати, якщо крадій зриватиме апарат;
  • - звук у “трубці” потрібно вимикати, достатньо поставити її на віброрежим;
  • - обмірковуйте, коли дитина перебуває на вулиці, і ніколи не телефонуйте в цей час, аби проконтролювати своє чадо;
  • - суворо забороніть передавати телефон іншим (чи подивитися, чи погратися, чи для термінового дзвінка, буцімто комусь стало погано).

3. Дітей важко відучити від звички відчиняти двері відразу після дзвінка, навіть не заглянувши у вічко і не запитавши, хто за дверима. Не полінуйтеся кілька разів провести інструктаж та проконтролюйте, як дитина засвоїла урок елементарної безпеки. Не показуйте дітям місця, де ви зберігаєте гроші та інші цінності. Але покладіть у відоме дітям місце невелику суму, недорогі ювелірні вироби. Це знадобиться, коли злодії вимагатимуть від дитини вказати місце зберігання грошей. Певна частина грабіжників, особливо неповнолітніх, цим може вдовольнитися. Подібна хитрість вбереже дитину від фізичного насильства.

4. Завжди цікавтеся, з ким дружить ваша дитина, де проводить вільний час, особливо вечорами. Ви обов'язково повинні бачити, чи ваша дитина приносить додому якісь цінні речі. Поцікавтеся, звідки вони. Міліція не може взяти на себе виховання дітей, вона втручається тільки тоді, коли дитина на порозі до злочину або вже скоїла його. Злочинність серед підлітків і дітей легше попередити, ніж розкривати скоєні злочини. Зараз почастішали випадки, коли неповнолітні вимагають у своїх ровесників гроші. Коли ваша дитина боїться виходити з дому чи безпричинно прогулює уроки, це вже сигнал для тривоги. Обережно з'ясуйте причину і коли підтвердиться, що у вашої дитини щось вимагають, погрожують їй, обов'язково звертайтеся до працівників міліції.

5. Щоб уберегти дитину від статевих злочинів, з раннього віку починайте поступово пояснювати їй про сексуальні стосунки. Із запитань дитини з'ясовується, що їй треба пояснювати спочатку про вагітність, народження і вже набагато пізніше про статеве дозрівання, як себе поводити в тій чи іншій ситуації. Знайте, що інакше дитині сексуальні знання дасть вулиця.

6. Наркотична залежність серед підлітків нині шириться як епідемія. Міліція може втрутитися тоді, коли порушується закон про наркотичні засоби. Протистояти цьому нашестю можна ефективно тоді, коли виявити це на першій стадії. Найперше батьки мають дізнатися про пристрасть їхньої дитини до наркотиків, та вони, як правило, розводять руками, коли вже щось зробити неможливо. Тому варто знати кілька ознак, що вказують на вживання дитиною наркотиків. Це блідий, нездоровий вигляд, коли надто розширені чи звужені зіниці, відсутність апетиту та сильна втрата ваги, збудженість і повільність мови, відмова від минулих інтересів та нехтування особистою гігієною, вигляд п'яниці без вживання алкоголю і сліди уколів на руках чи ногах.

Виховуйте дитину так, щоб вона знала правомірність чи неправомірність тих або інших дій. Це можна зробити краще на прикладах з повсякденного життя, пояснюючи, наскільки погано було б, якби в когось із родини вкрали ту чи іншу річ, вимагали гроші і тому подібне.

Пам’ятайте: міліція покликана оберігати молодь від скоєння тих чи інших протиправних дій, але виховувати дітей – прямий обов’язок батьків.

Схожі новини:


Комментариев: 1
Fedya
1 Fedya (Fedya)   • 22:48:07, 01.09.2008 [Материал]

Шо б боротися із проблемами, треба іх очолити...
Оголошення на ЖЖ інфо: