Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Кримінал » 2008 » Октябрь » 22 » 15:09:44

Суд приговорил житомирского чиновника к 2,5 годам тюрьмы за взятку

22.10.2008, 15:09:44 8394 1
Суд приговорил житомирского чиновника к 2,5 годам тюрьмы за взятку

Вчора 21 жовтня, в Житомирі за участю начальника управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю Ігоря Савченка, відбулася прес-конференція.

Як повідомила «Журналу Житомира» Ольга Номерчук, з початку року працівниками міліції викрито понад 220 злочинів у сфері службової діяльності, у вчиненні яких обґрунтовано підозрюються 132 особи. Майже половина цих злочинів вчинена представниками органів влади, управління та контролю, серед яких службові особи районних адміністрацій, міськрад, селищних та сільських рад, екологічної інспекції, земельних відділів різних рівнів, митниці, державної виконавчої служби.

До суду у цьому році направлено 15 кримінальних справ за злочинами з ознаками кримінальної корупції.


Загальносуспільною проблемою наразі залишається хабарництво.

У поточному році на Житомирщині зафіксовано 45 таких фактів, з яких 21 – давання хабарів та 24 – отримання. Найбільш «ураженими» цим злодіянням наразі є сфери земельних відносин, освіти, банківської діяльності та лісової галузі. Кримінальні справи порушено відносно 29 осіб. Серед них є і представники владних та контролюючих органів.

Загальна сума хабарів за викритими злочинами становить понад 140 тисяч гривень, а середня сума отриманого однією особою хабара – 17 тисяч гривень. До речі, найбільша сума хабара, зафіксована поточного року на Житомирщині, за свідченнями Ігоря Савченка, становить 25 тисяч доларів США. Саме за таку ціну голова однієї з сільських рад на Житомирщині зажадав за надання дозволу на приватизацію земельної ділянки. Минулого року «найбільший» хабар отримав голова Брусилівської райдержадміністрації – 865 тисяч гривень.

Як було справедливо відмічено, на сьогоднішній день земля – це товар, який приносить надприбутки. Разом з тим збитки від злочинних посягань у сфері земельних відносин обраховуються мільйонами гривень. Тільки у Коростенському районі внаслідок нецільового використання земель нараховується збитків понад 3 мільйонів гривень.


Упродовж року до суду направлено 11 кримінальних справ за фактами хабарництва.

Наразі судового рішення по кримінальним справам чекають голова сільської ради Бердичівського району, який отримав хабар за незаконне надання в оренду землі сільради, заступник начальника обласного управління автомобільних доріг області за неправомірне погодження кадастрового плану земельних ділянок, службові особи обласної державної екологічної інспекції за надання дозволів на підприємницьку діяльність у сфері каменеобробки без дотримання існуючих вимог, головний спеціаліст-інспектор управління з контролю за використанням та охороною земель Житомирської області за нескладання адміністративного протоколу про порушення у сфері використання та охорони земель.

У жовтні направлено до суду кримінальну справу відносно заступника директора одного з житомирських коледжів – відповідального секретаря приймальної комісії, який вимагав та одержував хабарі у сумі від 1 до 5 тисяч гривень від громадян за зарахування абітурієнтів на державну форму навчання до навчального закладу. Правоохоронцями встановлено, що загальна сума хабарів, отриманих посадовцем становить понад 40 тисяч гривень.


На сьогоднішній день судами розглянуто 6 кримінальних справ.

Так, до позбавлення волі на строк у 2 роки та 6 місяців з конфіскацією майна за факти хабарництва засуджено посадовця відділу з контролю за використанням і охороною земель Житомирської області, який одержував хабарі за укриття виявлених порушень земельного законодавства та невжиття мір реагування.

У вересні засуджено до 2,5 років позбавлення волі з відстрочкою виконання покарання та забороною займати посади в державних органах заступника начальника обласного управління автомобільних доріг Житомирської області.

На жаль, доводиться констатувати, що кількість корупційних проявів та хабарництва серед посадовців різних рівнів у порівнянні з минулими роками зростає. А злочини, що фіксуються у сфері економіки, набувають завуальованості.

Схожі новини:


Комментариев: 1
lakmus
1 О.О. (lakmus)   • 01:51:14, 23.10.2008 [Материал]

з яких 21 – давання хабарів та 24 – отримання...

математика проста - дают меньше, чем получают...
недодают блин...жлобы-с...

Оголошення на ЖЖ інфо: