Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2008 » Октябрь » 30 » 14:10:18

Милиция разъяснила права граждан на владение оружием

30.10.2008, 14:10:18 10572 3
Милиция разъяснила права граждан на владение оружием

Останнім часом працівники Богунського райвідділу міліції м. Житомира, все частіше вилучають у громадян зброю та боєприпаси, які зберігалися з порушеннями існуючих правил або ж взагалі незаконно.

Про це «Журналу Житомира» повідомляє Наталія Тимчук, Богунський РВ УМВС.

Так, правоохоронці виявили у 27-річного житомирянина автоматичний пістолет, який той носив без передбаченого законом дозволу. За висновками експерта вилучена річ є короткоствольною нарізною зброєю, придатною для стрільби на поразку. Наразі за даним фактом порушено кримінальну справу.

Інший житомирянин, 85-річний пенсіонер, у своєму помешканні зберігав обріз, виготовлений з мисливської рушниці, а також боєприпаси. З якою метою дідусь озброївся, тепер з’ясовує розслідування порушеної за даним фактом кримінальної справи.
Слід зазначити, що відповідно до ст. 263 Кримінального кодексу за незаконне носіння, зберігання та виготовлення зброї та бойових припасів передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. Водночас особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно здала зазначені речі.
На цю обставину необхідно звернути особливу увагу, адже дуже часто громадяни знаходять зброю та боєприпаси часів Великої Вітчизняної війни та залишають їх у себе. Також трапляються випадки, коли з покоління в покоління у сім’ї передається незареєстрована зброя, здобута ще прадідами під час війни. Зрештою такі «сувеніри» стають джерелом неприємностей для їх господарів.


Як зауважив «Журналу Житомира» заступник начальника Андрій Павліченко, українським законодавством передбачено право громадян на володіння вогнепальною зброєю. Однак, бажаючі приєднатись до когорти власників зброї повинні дотримуватись певних правил.
Для цього, перш за все, необхідно звернутися в дозвільну систему Богунського райвідділу УМВС ( або ж іншого територіального відділу міліції, де ви проживаєте), щоб ознайомитись з чинними вимогами до претендентів на володіння зброєю.
Правом придбання мисливської гладкоствольної зброї користуються громадяни, які досягли 21-річного віку, мисливської нарізної зброї – 25-річного, а на холодну та пневматичну зброю – 18-річного віку. Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник повинен забезпечити її безумовну схоронність.

У разі наявності трьох і більше одиниць зброї, приміщення (будинок, квартира тощо) або сейф (шафа) для її зберігання повинні бути обладнані охоронною сигналізацією. Взагалі вогнепальна, пневматична та холодна зброя повинна зберігатися в місцях постійного проживання власників у міцних, з надійними замками шафах або металевих ящиках, спеціально виготовлених для цієї мети, у розібраному, розрядженому стані, із спущеними курками, окремо від бойових припасів.

Зброя, що належить цивільним особам, не повинна і не може слугувати ні для якої мети, окрім полювання та самозахисту. Про це повинні знати також і члени родини власника зброї.

Інколи виникають різні життєві обставини, що спонукають до зміни умов зберігання зброї. Як діяти в такій ситуації?
  • Ви бажаєте передати свою зброю іншому. Допускається оформлення в органах внутрішніх справ документів на передачу зброї від одного власника іншому. Це здійснюється за місцем обліку зброї, яка передається працівником дозвільної системи в присутності її власника та особи, що має дозвіл на придбання цього виду зброї.
  • Ви змінюєте місце проживання. Власник зброї у разі зміни місця проживання зобов’язаний звернутися до міліції із проханням зняти його з обліку, вказавши при цьому нову адресу. На новому місці проживання необхідно упродовж 10-денного терміну поставити на облік особисту зброю в місцевому органі внутрішніх справ.
  • Смерть власника зброї. Зброя упродовж 10-денного терміну здається до міліції на тимчасове зберігання до вирішення питання щодо спадкування майна (на строк не більше 6 місяців). Якщо хтось із спадкоємців бажає стати власником такої зброї, вона може бути зареєстрована на його ім'я у встановленому порядку. Якщо серед спадкоємців немає осіб, які можуть мати або мають право на зберігання зброї, родичами померлого власника вона повинна бути в місячний строк продана або подарована особі, що має дозвіл органу внутрішніх справ на придбання зброї.

Ось такі загальні правила для бажаючих стати власниками зброї, щоб отримати детальнішу інформацію, необхідно звернутись за допомогою до фахівців.

У Богунському райвідділі УМВС прийом громадян працівниками дозвільної системи здійснюється за таким графіком:
  • вівторок – з 14 до 18 год.,
  • середа – з 10 до 13 год.,
  • субота – з 10 до 14 год.

Схожі новини:


Комментариев: 3
KAPJICOH
1 Андрей (KAPJICOH)   • 14:19:10, 30.10.2008 [Материал]

Кстати в статье так и не нашёл ни слова про травматическое оружие патроны к которому изображены на фото.
Konduktor
2 Vreditel (Konduktor)   • 14:23:09, 30.10.2008 [Материал]

в статье тока про огнестрел... чё за херня? или правильно называйте статьи, или вобще их не пишите...
3 VeeRIgor   • 13:03:11, 15.04.2009 [Материал]

1.На фото зображені не резінові пулі а холості.
2.Всетаки травматичну зброю недозволяьть для широкої маси, тільки для окремих лиць.
3.Нелегальне зберігання зброї завжди було і буде і міліція нічо вдіяти з цим неможе, самі люди повині розуміти її дію і використовувати її з розумом.
Оголошення на ЖЖ інфо: