Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Гроші і Економіка » 2016 » Февраль » 3 » 16:49:08

Екологія як інструмент тиску на бізнес

03.02.2016, 17:09:58 4437 0 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Екологія як інструмент тиску на бізнес

Про скандал, який тогоріч спричинив зупинку Житомирських кар’єрів писали майже всі видання регіону. Все через промислову вибухівку, без якої неможлива робота гранітних родовищ.

Як пише місцева газета 20 хвилин, у вересні минулого року, ошукані псевдо активістами та кишеньковою громадською організацією депутати, мало не заборонили використання вибухівки державного виробника, що в свою чергу призвело б до зупинки найпотужніших гірничо-видобувних підприємств України. Використання інших вибухових матеріалів означало б збільшення ціни, що в свою чергу знизило б об’єм продажів щебеневої продукції.

Треба враховувати той факт, що якість вибухівки приватних виробників досить сумнівна. Загально відомо, що деякі приватні підприємства використовують будь які можливості аби монополізувати ринок вибухових робіт у всьому регіоні. Так організація «Західукрвибухпром», маючи на озброєні активістів влаштовують мітинги, тиснуть на представників влади, щоб заборонити використання вибухівки державного виробника.

У вересні, минулого року депутати облради мало не стали інструментом в руках власника підприємства «Західукрвибухпром». За ініціативи «Екосвіту», що так вправно маніпулював громадською думкою, депутати мало не заборонили використання державних вибухових засобів. Однак, були залучені фахівці з Києва, що провели належні експертизи й довели неправомірність заборони вибухівки, виробленої державним підприємством.

Та керівництво «Західукрвибухпрому» не залишає спроб монополізувати ринок, використовуючи брудні методи впливу на громадськість та органи місцевої влади. А саме, надаючи інформацію до Житомирської облдержадміністрації, ініціюючи безпідставні полеміки псевдо активістів на засіданнях різних рівнів. Сумнівна репутація активістів «Екосвіту» не дає їм змоги тепер тиснути на владу. (Громадська організація «Екосвіт» нині називається «СамоОборона Житомира» склад залишився той самий)

На жаль, не всі представники влади залишаються осторонь корупційних схем. Сьогодні маємо нову спробу «наїзду» на Житомирські кар’єри. Так, на деякі щебеневовидобувні підприємства (а саме на ті, які не користуються вибуховими послугами місцевої компанії «Західукрвибухпром»), надійшли листи від Екологічної інспекції Житомирської області з проханням назвати підрядників, що проводять у них вибухові роботи та (!) умови співпраці — кар’єри повинні, також, надіслати завірені копії договорів на проведення вибухових робіт з повною деталізованою інформацією.

Приклади листів:


http://vn.20minut.ua/uploads/content2/1454507128_2%20(2).jpg
Керівники кар’єрів обурені, таким зухвалим натиском на підприємства, адже подібні питання не належать до компетенції Екологічної інспекції, і містять комерційну таємницю.

«Володимир Горба телефонував нам з погрозами, що коли ми не звернемося до них за послугами то «чекатимемо у гості» податкову, екологічну інспекцію та інші перевіряючи органи. Це не здивувало нас, адже підприємство пана Горби має «підмочену» репутацію, тож такий підхід до бізнесу для них є нормою. Та коли отримали листа від Екологічної служби - обуренню не було меж. Чому державний контролюючий орган виконує забаганки місцевих «авторитетів»? Всі ж знають, хто такі Володимир Горба і власник «ЗУВП» Костянтин Носов - це непорядні й підступні бізнесмени» — розповідає головний інженер «Бехівського спецкар’єра» Сергій Бабский.

Залишається тільки здогадуватися, чим керується пан Богдан Гнатюк , начальник екологічної інспекції Житомирської області, ініціюючи розсилку подібних протиправних листів. Всі ж чудово пам'ятають минулорічний скандал й не закриватимуть очі на подібні дії.

Нагадаємо, видобуток гранітної продукції провідна сфера діяльності нашого краю. Житомирські кар’єри не тільки є одним з більших наповнювачів бюджету області, а й такими, що забезпечують працевлаштування великої кількості краян.

Тэги: Володимир Горба, Західукрвибухпром, Екосвіт, ЗУВП, взрывчатка, Костянтин Носов, корупція, Богдан Гнатюк, кар'єри, промислова вибухівка

Схожі новини:


Оголошення на ЖЖ інфо: