Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Новини України » 2016 » Апрель » 27 » 16:45:00

Переселенці із зони відчуження, вшанували пам’ять ліквідаторів ЧАЕС. ВІДЕО

27.04.2016, 16:45:00 3726 0 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Переселенці із зони відчуження, вшанували пам’ять ліквідаторів ЧАЕС. ВІДЕО

Цьогоріч, наша держава відзначає 30-ті роковини Чорнобильської трагедії, яка внесла незворотні зміни у життя кожного українця. Так, зокрема на Житомирщині, сотні людей з Народицького району, залишивши рідні домівки, були змушені шукати прихисток в інших районах. Більшу половину переселенців із зони відчуження гостинно прийняли у селі Краснобірка, Радомишльського району. 

«Почалися перші переселення людей із сіл Народицького району: Малі Кліщі, Великі Кліщі, Перемога, Хрипля, Рудня, Калинівське, Лозниця, Звіздаль. Село Рокитне, Овруцького району та село Діброва Овруцького району. Скільки горя та смутку було на лицях переселенців… Потрібно було залишати обжиті від діда-прадіда місця та їхати на чужину, вити собі нові гніздечка».

Саме тут, 26 квітня, відбувся урочистий концерт пам’яті та вшанування тих, хто добре знає ціну Чорнобильської катастрофи. Свою повагу приїхали висловити представники місцевої влади. 

Олександр Потієнко, голова Радомишльської районної ради: «30 років тому, на скільки я пам’ятаю, був сонячний день і ніхто не знав, що буде така трагедія. Але там вийшло, що багатьох із вас, ця трагедія забрала з рідних домівок до нас, на Радомишильщину. Та за 30 років це місце стало для вас рідним. Ми будемо пам’ятати тих людей, які загинули до або після, коли ліквідували аварію на ЧАЕС. А нам всім бажаю миру, злагоди, здоров’я та ясного весняного неба»

Володимир Тетерський, голова Радомишльської РДА: «У нашому районі, в перші дні, по призиву військкомату 109 чоловік було призвано до війська: 54 водія, працівники автотранспортного підприємства; 16 працівників міліції та з інших підприємств та організацій, пішли люди виконувати свій обов’язок. Сьогодні, ми вшановуємо їх та висловлюємо велику подяку тим, хто тут присутній та тим, кого з нами нема. Дякуємо за те, що виконували свій обов’язок і зробили так, що ми та наші наступні покоління можемо спокійно жити на нашій землі. За це вам велика шана та дяка». 

На захід були запрошені й керівник Радомишльського овочевого підприємства Віталій Літвін та правозахисник Назар Дмитрасевич.

Назар Дмитрасевич, правозахисник: «Я хочу подякувати тим людям, які сьогодні тут присутні, за те, що в той тяжкий час, вони рятували як своїх дітей так і наступні покоління від страшної катастрофи. 

Також, Назар Дмитрасевич відзначив, що в історії України було багато пам’ятних та болючих подій, які, на жаль, продовжуються й до сьогодні. 

Назар Дмитрасевич, правозахисник: «Хочу сказати, що є дуже багато важких подій і історії нашої держави, які змушують наш народ боротися. Боротися за майбутнє. В той час - це була Чорнобильська катастрофа. Сьогодні, наша країна веде нову визвольну боротьбу за майбутнє на Донбаській землі. Тому, ми маємо це все усвідомлювати, пам’ятати своїх героїв, пам’ятати ваших героїв, які сьогодні присутні тут і які брали безпосередню участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, 30 років тому. 

По завершенню концерту, п’ятьох ліквідаторі аварії на ЧАЕС було нагороджено подяками від сільської ради та подарунками від овочевого підприємства. 

Прес-служба ТОВ «Радомишльське овочеве підприємство»

 

Тэги: ликвидаторы, Чернобль, переселенцы, зона отчуждения

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: