Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Гроші і Економіка » 2021 » Февраль » 26 » 10:40:20

Чому важливо сплачувати за доставку газу?     Реклама  

26.02.2021, 10:47:47 3801 9 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Чому важливо сплачувати за доставку газу?

Вже більше року українці сплачують за розподіл газу окремо від вартості блакитного палива. Розділення платіжок на два платежі є вимогою через розмежування діяльності компаній, що надають послугу з доставки газу та тих, що продають блаките паливо. Даний розподіл став завершенням процесу “анбандлінгу” – необхідної складової впровадженням ринку природного газу в Україні.

АТ «Житомиргаз» не продає природний газ, а здійснює лише його розподіл, обслуговуючи систему газопроводів та утримуючи її в режимі готовності, щоб у будь-який момент доставити необхідний об’єм природнього газу споживачам.

Що таке доставка газу та на що йдуть кошти, сплачені за послугу?

Доставка газу оплачувалася завжди, але раніше ця сума була включена у вартість одного кубічного метра газу. Кошти, які сплачують споживачі за доставку природного газу є головним джерелом функціонування та фінансування газорозподільної компанії, яке встановлене державою.
У Житомирській області налічується майже 14 тис. км газорозподільних мереж. Кошти за оплату послуги з розподілу газу йдуть на забезпечення  стабільної роботи даної інфраструктури:
  • утримання, поточні та капітальні ремонти й оновлення газопроводів, відповідних споруд та обладнання;
  • обслуговування регуляторних пунктів, які підтримують належний рівень тиску газу для його доставки до осель, витрати на технологічний газ, який підприємство купує як усі споживачі;
  • ліквідацію небезпечних ситуацій при аварійних викликах, роботу аварійно-диспетчерської служби «104», ремонтних бригад та інших підрозділів АТ «Житомиргаз», які забезпечують функціонування газорозподільної системи.

Яскравим прикладом є нещодавній випадок, коли у сильний мороз сталося аварійне пошкодження газопроводу і сім сіл Житомирського району залишилися без газу. Працівники АТ «Житомиргаз», незважаючи на екстремальні погодні умови, локалізували витік газу та впродовж ночі виконали ремонтні роботи, оперативно відновивши газопостачання майже шестистам домоволодінням.

Тому плата за розподіл або доставку газу — це не “гроші за труби”, як помилково вважають деякі споживачі. Українська газотранспортна система – це не лише газопровід на певній вулиці чи подвір’ї. Газ не потрапить до споживача без трубопроводів високого, середнього, низького тиску та обладнання на них, і доставка газу має бути стабільною і безпечною. Тому своєчасна та повна оплата – це не плата за трубу, а інвестиція кожного в безпечне газоспоживання і можливість скористатися природнім газом 24 години на добу.


Від чого залежить вартість доставки газу?

Для кожного споживача вартість послуг з доставки газу розраховується індивідуально. Розмір плати залежить від обсягів споживання газу протягом попереднього "газового року".  Газовий рік - це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Розрахувати щомісячний платіж за доставку газу може кожен споживач. Для цього потрібно суму кубів газу, спожитого за газовий рік, помножити на тариф за доставку, а потім поділити на 12 рівних платежів. Результатом і буде вартість послуги, яку споживач сплачує раз на місяць протягом року. Поділ на рівні частини дає можливість зменшити фінансове навантаження на споживачів під час опалювального сезону та планувати витрати власного бюджету. Для компанії – це можливість організувати роботу належним чином впродовж року, запланувати заміну чи ремонт обладнання, реконструкцію мереж.
На сьогодні тариф для клієнтів АТ «Житомиргаз» становить 1,68 грн без ПДВ, відповідно 2,016 з ПДВ.
 

Чому споживачі, які приєднані до системи газопостачання, але не користуються газом, мають платити за доставку?

Якщо споживач не використовує блакитне паливо — АТ «Житомиргаз» безперебійно та цілодобово виконує цілий комплекс технічних заходів по доставці газу даному споживачеві. Відповідно при цьому задіюється техніка, працівники та ресурси. Тож, забажавши скористатися послугою, споживач має таку можливість, тобто, газ йому доставляється цілодобово. Нарахування не здійснюватиметься тільки тоді, коли газопостачання у споживача механічно відключене. Але якщо захочете знову користуватися газом – треба буде попередньо сплатити за приєднання до мережі.
 

Як зручно та швидко сплатити за розподіл газу?

Вчасна оплата за доставку газу - гарантія стабільного газопостачання та безпеки споживачів! Нагадуємо, що сплачувати за послугу розподілу газу потрібно до 20-го числа кожного місяця. Аби зробити це всього за хвилину та не виходячи з дому — скористайтесь одним із онлайн сервісів:
  • Монобанк - без комісії (0 грн)
  • Особистий кабінет на сайті 104.ua http://bit.ly/cabinet104
  • Чат-бот «7104ua» у Viber http://bit.ly/7104uaViber
  • Чат-бот «7104ua» у Telegram https://t.me/ua7104_bot
  • Мобільний додаток 104Mobile для Android http://bit.ly/104Android
  • Мобільний додаток 104Mobile Light для iPhone http://bit.ly/104iPhone
  • систему інтернет-платежів Portmone.com;
  • сервіс онлайн-платежів iPay.ua https://www.ipay.ua/ua
  • інтернет-послуги "Ощад 24", "Приват 24", тощо.

Пресслужба АТ «Житомиргаз»
 

Тэги: доставка газа, Житомиргаз

Схожі новини:


Комментариев: 9
Jafar_bei
1 Allex (Jafar_bei)   • 11:16:40, 26.02.2021 [Материал]

приблизно числа так 20 подзвонила пані і вельми неприємною інтонацією: Ви заплатили за доставку?!
відповів ствердно.поклала трубку.
Потім подивився в кабінеті-сплачено 17го лютого. Знову бардак в системі у газзбуту, чи як вони там називаються.
predi
2 predi (predi)   • 12:26:07, 26.02.2021 [Материал]

В селах за свої кошти місцеві жителі проклали газопроводи сплативши значні суми коштів.
Тепер їм по цих трубах поставляється газ і деруть з них кошти за доставку.
Якщо вони хочуть брати ці кошти то тоді викупіть труби і поверніть селянам ті немалі гроші котрі вони затратили на його будівництво, або поставляйте газ безоплатно.
RaID
7 Сергій (RaID)   • 12:54:32, 27.02.2021 [Материал]

Плата за транспортування, це не плата за шмат труби у селі. Це плата щоб ця труба і всі інші між родовищем і споживачем, включно компресорні станції і прочі газові обладнання могли у це село цей продукт - газ, доставити. Це все газове майно хтось обслуговує і отримує за це зарплату, є всякі аварійні служби і ремонтні бригади, тощо. Вони що мають працювати за ідею, бо у якомусь селі трубу проклали місцеві? Подумайте самі. Якщо місцеві і побудували за свої кошти, то в кінці передали на баланс на облуговування газовикам трубу, і не будуть зараз платити у випадку аварії чи прориву нічого ж.
ZVEZDA
3 Житомирянин (ZVEZDA)   • 17:43:29, 26.02.2021 [Материал]

Охренівші газовикі! Хлибзавод поставить столік у вас на полощадці в підїзді і буде брати за доставку хліба. Хочете беріть, або не беріть, а транспортні розсходи покрийте!
PashaZT
4 Pavel (PashaZT)   • 20:11:04, 26.02.2021 [Материал]

Олигархи бедные перебиваются с хлеба на воду.
viewer
5 Name Surname (viewer)   • 20:48:50, 26.02.2021 [Материал]

Ось відключили газ в частині багатоквартирного будинку, щоб з газовиками уклали договір на обслуговування мереж
https://www.facebook.com/igor.skoropad/posts/3802427086491204
predi
6 predi (predi)   • 21:02:07, 26.02.2021 [Материал]

"Ось відключили газ в частині багатоквартирного будинку,"
А чому всім срочно не перейти в "Нафтогаз"?
І дешевше і пресувать не будуть.
RaID
8 Сергій (RaID)   • 12:55:33, 27.02.2021 [Материал]

Тому що наш народ буде платити дорого і нить перед телевізором, обирати популістів які розповідають казочки, але пальцем об палець не вдарить.
viewer
9 Name Surname (viewer)   • 13:41:45, 27.02.2021 [Материал]

Ви можете поміняти продавця газу: наприклад фірташівський Житомиргаззбут на Нафтогаз.
А тут їх змушують укласти договір на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж, а не купівлю газу.
https://www.facebook.com/igor.skoropad/posts/3802427086491204

Це теж фірташівська, але інша контора, називається Житомиргаз (не чув щоб Нафтогаз надавав послуги з обслуговування газових мереж).

До речі, трубу до будинку обслуговує виключно монополіст (цей тей, що присилає платіжки за транспортування газу), у нас це фірташівський Житомиргаз.
Так що поміняти постачальника ви дійсно можете
https://www.facebook.com/igor.skoropad/posts/3504116079655641

єдине треба врахувати ризики "випадкової аварії" на газопроводі взимку до вашої хати, як в Лубнах
https://www.facebook.com/viknaSTB/posts/4011067292263262
Оголошення на ЖЖ інфо: