Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Вітамін С: переваги, дефіцит, симптоми, лікування

Автор: Мария Никулина, 11.11.2021, 19:25:42 Вітамін С: переваги, дефіцит, симптоми, лікування
Вітамін С або аскорбінова кислота – це водорозчинний мікроелемент, який має біохімічні властивості, необхідні для людського організму. Наприклад, він бере участь у синтезі колагену, незамінного білка, який допомагає у формуванні кісток, хрящів, м'язів та кровоносних судин.

Аскорбінова кислота захищає імунітет, позитивно діє на нервову систему та запобігає захворюванням серцево-судинної системи. Вона має сильні антиоксидантні дії, бореться з вільними радикалами. Вільні радикали – це аномальні атоми чи молекули, що утворюються внаслідок хімічних реакцій у організмі.

Назван главный признак нехватки витамина С — Бобруйский новостной портал Bobrlife

Користь вітаміну С

Давайте розберемо докладніше, чому варто забезпечити себе нормальною кількістю даного мікронутрієнта.

  • Зміцнює імунітет.


Завдяки тому, що він здатний провокувати вироблення лейкоцитів, так званих клітин крові, які надіють захист організму від зовнішніх агентів, таких як віруси та бактерії. Крім того, підвищує рівень антитіл для боротьби з грипом або застудою.

  • Покращує всмоктування заліза та запобігає анемії.


Багато людей страждають від нестачі заліза, особливо жінки, що у результаті призводить до анемії. Дане захворювання також називається недокрів'ям, воно характеризується зниженим рівнем гемоглобіну та еритроцитів у крові. Саме аскорбінова кислота допомагає засвоюватися залізу в організмі, якщо ви вживаєте його у складі продуктів чи біологічно активних добавок.

  • Зміцнює кістки, стимулює вироблення кальцію.


Перевага вітаміну С для кісток є дуже вагомою, оскільки вітамін Ц бере участь у виробленні колагену. Колаген - це білок, що забезпечує міцність кісток, сухожиль та кровоносних судин. Тому багато добавок кальцію додатково містять аскорбінову кислоту.

  • Бореться зі старінням шкіри.


Вітамін С має багато переваг для шкіри завдяки антиоксидантному ефекту. Таким чином, він запобігає передчасному старінню шкіри, що виражається в появі мімічних зморшок, допомагає позбутися запалень та висипань, а також захищає від ультрафіолетових променів.

  • Допомагає покращити настрій та боротися зі стресом.


Вітамін С сприяє виробленню кількох нейротрансмітерів, які контролюють настрій, таких як серотонін та дофамін. Вони покращують наше самопочуття, додаючи нам радості та енергії.

Він також знижує рівень кортизолу, який є гормоном стресу, що покращує психологічний стан людини.

  • Запобігає проблеми із зором.


Аскорбінова кислота бореться з дегенерацією сітківки та знижує ризик катаракти. Ці хвороби виникають при старінні тіла, для їх запобігання необхідно вживати достатньо вітаміну С.

Эффективный ингредиент косметических средств – витамин С | «Англия»

Причини дефіциту вітаміну С

У дорослих дефіцит вітаміну С може бути спричинений неправильним раціоном харчування. Наприклад, недолік у щоденному меню свіжих фруктів та овочів. Зверніть увагу, що обробка або приготування їжі може зруйнувати частину активної речовини, яка є у продуктах.

Також висока потреба аскорбінової кислоти спостерігається у деяких категорій людей:

  • У курців потреба вища на 30%.
  • Застуджених людей.
  • Вагітних.
  • Годуючих грудьми.
  • У людей, які страждають на гіпертиреоз.
  • Перенесли складну операцію.
  • При діареї.


Симптоми дефіциту вітаміну С

Якщо в раціоні дорослого нестача вітаміну С, людина починає відчувати втому, слабкість та дратівливість. Вона може почати втрачати вагу, відчувати біль у суглобах, погіршується її імунітет, вона починає часто хворіти.

Тривалий дефіцит призводить до серйозного захворювання на цингу. Воно викликає кровотечі, запалення ясен, випадання зубів, сухість шкіри, волосся та інші небезпечні симптоми.

До дефіциту також схильні діти. Дитина стає дратівливою, втрачає апетит, поводиться апатично, перестає набирати вагу. У немовлят та дітей порушується ріст кісток, можуть виникати кровотечі та анемія.

Як лікувати дефіцит, чи варто замовити вітамін С у добавках?

Насамперед, якщо ви відчули симптоми дефіциту вітаміну C, вам слід звернутися до лікаря. Він проведе обстеження, призначить дієту та біологічно активні добавки.

Вітамін C міститься в продуктах харчування, таких як фрукти та овочі, наприклад, ананас, цитрусові, болгарський перець, брюссельська капуста. Одними з найбагатших джерел є ягоди: шипшина, чорна смородина, обліпиха, журавлина. Наявність цих продуктів у раціоні важлива для задоволення повсякденних потреб.

Обов’язкове щоденне споживання вітаміну С становить близько 75 мг для жінок та 90 мг на день для чоловіків віком від 18 років та старше. Ці показники індивідуальні, залежать від вашого віку, ваги, росту та загального стану здоров'я.

Найшвидший спосіб заповнити недолік - купити вітамін C в інтернет-магазині VitaWorld. Ми пропонуємо великий вибір оригінальних БАДів від американських, канадських та європейських виробників. Наші натуральні вітаміни відповідають міжнародним стандартам якості та мають підтверджену ефективність!

Автор: Мария Никулина, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 11.11.2021 | Переглядів: 2703 | Здоровье, витамин С, витамины

Читайте також на цю тему: