Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Гроші і Економіка » 2019 » Декабрь » 5 » 17:22:22

Інтерв’ю з керівником АТ «Житомиргаз»: доставка газу, нестача спеціалістів, ситуація з лічильниками     Реклама  

05.12.2019, 17:40:53 4447 7 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Інтерв’ю з керівником АТ «Житомиргаз»: доставка газу, нестача спеціалістів, ситуація з лічильниками

На прохання журналіста начальник Житомирського відділення АТ «Житомиргаз» Володимир Остапчук відповів на найактуальніші питання, що цікавлять споживачів газу.

Почнем із найактуальнішого – з ціни на газ. Якою буде ціна на газ, наскільки він подорожчає?

Справа в тому, що АТ «Житомиргаз» не торгує газом, то ж не має відношення до ціни на газ. Її для населення встановлює продавець - «Нафтогаз», відповідно до ринкових індикаторів та постанов уряду.

Наше Житомирське відділення, в якому працює 291 фахівець, займається лише транспортною роботою – доставкою газу в квартири та домівки. Наша ціль - забезпечити безаварійне та безперебійне газопостачання усім нашим споживачам.

«Житомиргазу» забезпечують безперебійний контроль 2154 км газопроводів. До прикладу, це як відстань від Харкова до Львова та назад. І це лише йде мова про Житомирський, Черняхівський та Пулинський райони. Для цього величезного обсягу необхідний щоденний контроль та наладка обладнання. Наша розподільча система газопостачання має поважний вік – частина газопроводу введена в експлуатацію в 1955 році. Уявіть: цей газопровід збудовано в ті часи, коли мешканцям сіл ще не видавали паспорти, а залізниця використовувала паротяги.


Контроль, наладка – для більшості це загальні слова. Що саме роблять газовики, які роботи виконують щоденно?

Наші працівники щоденно виконують ряд заходів, щоб забезпечити безаварійне та безперебійне газопостачання. Отримавши газ від АГРС, яке належить «Укртрансгазу», проводимо його розподіл по газорозподільній системі до споживача. При цьому ми знижуємо тиск з 3 кг/см² до 0,02 кг/см².

Як ви цей газ перевозите (транспортуєте)?

Для подачі газу необхідно регулювати тиск в газовій мережі таким чином, щоб надати газу відповідну швидкість. Ця швидкість не може бути занадто велика – це питання безпеки, та не може бути занадто мала – це впливає на безперебійність. Ви не задумувались, чому перебої електрики та припинення водопостачання бувають, іноді, декілька разів на місяць?

Для нас зупинка газопостачання – це надзвичайна ситуація. Якщо це трапиться, то після необхідно декілька днів на те, щоби «підняти» мережу, аби вона запрацювала і перевірити всі підключені до неї пристрої, аби не було витоків.


Власне, це наша справа та щоденна робота – точний прорахунок, регулювання, підтримка необхідного тиску та заходи, які попереджають ризики, щоб всі 2153 км Житомирського відділення працювали як годинник. Адже ціна помилки занадто висока - газ вибухова речовина.

Витоки газу – важливо відразу їх ліквідувати. Як це можливо, коли більшість газопроводів під землею?

Наразі ми використовуємо спеціальні прилади, які дозволяють нашим фахівцям скрізь землю знаходити точні місця витоків та навіть пошкодження ізоляції газопроводів. Так ми випереджаємо аварійні ситуації. Але є старі газопроводи високого тиску, на яких необхідно кожні 100 метрів траси бурити шурфи і перевіряти їх загазованість. Цей трудомісткий процес займає багато часу. Але газопроводи в районі старі, тож обстежуємо їх дуже ретельно. Щодня наші фахівці перевіряють декілька кілометрів газопроводів та більше десятка газорегуляторних пунктів.

Для такого комплексу робіт вистачає спеціалістів?

Зауважу, що це не вся наша робота. До прикладу, наша аварійна газова служба цілодобово приймає виклики споживачів, виїздить та ліквідує витоки, пориви та усуває поломки, перевіряє зони ризику на загазованість по всій зоні нашої відповідальності. В Житомирі цілодобово чергують два автомобілі, в Черняхові та Пулині – по одному.

На жаль, наші співробітники не отримують гідну заробітну плату. Це тому, що вартість послуг із доставки газу та рівень зарплат визначає держава, НКРЕКП. Цю вартість нам не змінюють вже п`ять років. На такому ж рівні заморожені зарплати . В планово-технічному відділі фахівцю встановлено 4 тис грн в місяць. Для людини, яка закінчує університет, отримує вищу освіту і приходить працювати до нас це катастрофічно мало. Також вкрай необхідна підготовка та передача фахового досвіду для слюсарів газорегуляторних пунктів, адже у нас залишились одиниці, хто на цьому розуміється.

При дефіциті фахівців, Житомирське відділення підготувало газопроводи до зими?

До опалювального періоду 2019-2020 ми зробили все можливе та навіть неможливе, аби бути готовими на 100%. Провели всю необхідну роботу, яку можна, при існуючому рівні фінансування, затвердженому НКРЕКП. Зробили комплексне приладове обстеження 84,5 км газопроводів. В результаті виявили та ліквідували 579 витоків газу та 2 випадки пошкоджень ізоляції.

Для забезпечення безаварійного та безперебійного газопостачання та зменшення втрат газу Житомирське відділення АТ «Житомиргаз» замінило 5 ділянок аварійних газопроводів зальною протяжністю 800 погонних метрів, модернізували п’ять газорегуляторних пунктів (ГРП) та провели заміну двох зношених ГРП на сучасні ШРП, також замінили на нові - сім ШРП, вісім засувок - на сучасні кульові фланцеві крани, одинадцять станцій катодного захисту (це захищає газопроводи від корозії). Це ті роботи, які гарантують стабільну роботу мережі.

Яка ситуація з встановленням лічильників газу ?

Наразі в Житомирському відділенні лічильників не мають лише 1,6% споживачів – тобто 2139 наших клієнтів. Фактично більше 500 з них не проживає в своїх квартирах: зачинили їх та поїхали з міста, за обслуговуючих компаній (ОСББ). Таким споживачам ми фізично не можемо встановити лічильники.

В Житомирі можна замінити лічильник газу безкоштовно?

Так, можна, але НКРЕКП не передбачила достатньо коштів для безкоштовної заміни лічильників для наших клієнтів. Станом на 01.11.19 року всі кошти передбачені тарифом були використані. Це знову до питання того, що нам вже чотири роки нам не змінюють тариф, який є збитковим.

Що робити споживачам, в разі поломки газових приладів?

Зв`язатись із нашими фахівцями – через контакт-центр або Центр обслуговування клієнтів, і протягом 1-2 дні майстер виконає ремонт. Але ремонт газового обладнання, його заміна, встановлення не наші монопольні послуги. Споживач може самостійно обрати компанію для виконання таких робіт. Але є умова – у компанії обов’язково має бути державний дозвіл на такі роботи.

Яка перспектива газового господарства Житомирського району?

Газова система Житомирщини розраховувалась з перспективою розвитку, на роботу великих заводів та підприємств. Зараз в районі залишилося дуже мало працюючих заводів, а перспектива будівництва нових газифікованих об’єктів відсутня.

Ми провели власне дослідження – розрахували загальну потужність газових мереж та порівняли цей показник із її фактичним завантаженням. Результат приголомшив. Газові мережі області завантажені лише до 23% від проектної потужності.

Тому головна задача для Житомирського відділення - це модернізації газових мереж під сучасні потреби. Адже мешканцям району, підприємствам більше не потрібна та громіздка система, яку побудували 50 років тому.


Тэги: газ

Схожі новини:


Комментариев: 6
Zefir
1 Моє місто (Zefir)   • 19:20:05, 05.12.2019 [Материал]

Хай би розсказали як вони газ бодяжать!
vovik-zt
2 Володимир Фролов (vovik-zt)   • 21:26:05, 05.12.2019 [Материал]

От реально, що з цим газом не те? Бо один той самий обігрівальний пристрий раніше нагрівав помешкання до 20-22 градусів за 40 хв. Зараз треба десь 1,5-2 години і відповіднро вдвічі більше газу! Це при тому що утеплили квартиру і підлогу.
Crespito
3 Hernan (Crespito)   • 22:36:07, 05.12.2019 [Материал]

Словацкий газ просто
predi
4 predi (predi)   • 09:03:55, 06.12.2019 [Материал]

А коли вони демонтують прибудинкові загальні лічильники як засіб для маніпулювання і котрі визнані вищими судовими інстанціями поза законом і не поставлять поквартирні?
RaID
5 Сергій (RaID)   • 11:06:14, 06.12.2019 [Материал]

Так суд вищої інстанції як раз сказав що законно встановлені

http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/85859330
predi
6 predi (predi)   • 12:43:45, 06.12.2019 [Материал]

Верховный суд признал за облгазами обязанность за свой счет устанавливать счетчики населению и признал что придомовые счетчики установлены не правомерно.
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77910919
Оголошення на ЖЖ інфо: