Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Новини України » 2015 » Июнь » 18 » 15:27:36

Керівники сіл і селищ Житомирщини обговорили перший досвід від втілення реформ децентралізації

18.06.2015, 15:27:36 4434 2
Керівники сіл і селищ Житомирщини обговорили перший досвід від втілення реформ децентралізації

Сьогодні розпочинається дуже відповідальна робота з реформування місцевого самоврядування. Ні для кого не секрет, що країни, які обрали шлях децентралізації влади і реформування бюджетних та інших ресурсів по системі «знизу-доверху», успішно розвиваються.
 
На першому етапі децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування передбачається створення об’єднаних територіальних громад. В Житомирській області був підготовлений проект перспективного плану і схвалений 28 травня 2015 року на сесії обласної ради. Планується сформувати 59 громад замість 631, яка є на сьогодні. Зараз проект перебуває на затвердженні в Кабінеті Міністрів. Координатором в цій роботі виступає обласна державна адміністрація.
 
17 червня Офіс реформ у Житомирській області зібрав сільських і селищних голів, які вже на практичному досвіді можуть поділитися позитивним впливом реформування на місцеві громади. Вони не чекають старту другого етапу реформ і активно працюють над втіленням пілотних соціально-економічних проектів, спрямованих на поліпшення якості життя людей.

Про це «Журналу Житомира» повідомляє прес-служба Житомирської облдержадміністрації.
 
Іршанський селищний голова Анатолій Рак розповів, що робочою групою Володар-Волинського району наполегливо розглядався варіант об’єднання в єдину територіальну громаду з центром у Володар-Волинську. Тут склалася суперечлива ситуація, оскільки на території району існує 3 самодостатні центри зі своєю фінансовою базою та інфраструктурою – Нова Борова, Іршанськ та Володар-Волинський. Та в ході тривалих дискусій всі три селища було запропоновано до перспективного плану як адміністративні центри громад.
 
Мабуть, найбільше потрібне таке реформування саме Іршанську, оскільки, не дивлячись на самодостатність і фінансовий стан селища, існуюча економічна система забирає майже всі прибутки до загального бюджету. На місцевому рівні залишаються лише копійки. Реформа дозволить залишити фінанси на місцях і витрачати кошти на власні потреби громади.
 
В селищі Нова Борова рада громади вирішила організувати нові, зручніші маршрути перевезення жителів у межах громади.
 
В авангарді реформ місцевого самоврядування стоїть і Червоноармійський район. Про стан справ та свої досягнення поділився селищний голова Олександр Гаврилюк. Планується одна територіальна громада в тих межах району, які зараз є. А це 67 населених пунктів та 23,5 тис. населення. Виходить, що населення мало, а громад багато. З фінансової точки зору це є недоцільним. Звісно, що не все буде позитивним. На перший час програє Червоноармійськ, коли потрібно буде надавати кошти в район, саме тим поселенням, які цього будуть потребувати. Проте держава обіцяє, що ті громади, які цього року будуть включені у перспективні плани, цього року потрапляють у програму цільових державних субвенцій та отримають кошти на розвиток. Достатнє транспортне сполучення та інфраструктура дозволяють на сьогодні створити успішну громаду з центром у Червоноармійську.
 
Високівський сільський голова Микола Бардук розповів, що актив громади села Високе Черняхівського району запланував зробити зручнішими та доступнішими отримання адміністративних послуг для жителів шляхом утворення територіальних підрозділів різних служб. Тоді люди не будуть налаштовані проти децентралізації, оскільки зазвичай найбільше, що хвилює – складність отримання різних документів та послуг, коли потрібно добиратися в територіальний центр.
 
Змінювати своє життя на краще потрібно власними руками. Для цього потрібні лише бажання та любов до своєї землі. І, як відомо, дорогу долає той, хто йде.








Тэги: децентрализация, Житомирская область, село

Схожі новини:


Комментариев: 2
Юрко
1 Юрій Градовський (Юрко)   • 20:30:26, 18.06.2015 [Материал]

Що за неграмотне писало? ВолодарСЬК
garold
2 Кonstantin (garold)   • 21:37:15, 18.06.2015 [Материал]

Похоже когда то так насильно-добровольно загоняли в колхозы,21 век,ничего не меняется!!!
Оголошення на ЖЖ інфо: