Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Суспільство і влада » 2017 » Февраль » 8 » 15:47:45

Обласна рада перевіряє комунальні підприємства, але застосовувати такі методи до себе – не хоче. ВІДЕО

08.02.2017, 15:47:45 3337 5 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Обласна рада перевіряє комунальні підприємства, але застосовувати такі методи до себе – не хоче. ВІДЕО

Проведення аналізу фінансової звітності та економічної діяльності чотирьох комунальних підприємств обласної ради, які допустили системні збитки у 2016 році, супроводжується скандалами.

Так, на своїй сторінці у Фейсбук, депутат Житомирської обласної ради Дмитро Кропачов виступив категорично проти перевірки у тому форматі, в якому вона відбувається на разі. Мова йде про надання керівниками установ доступів до їх електронних бухгалтерських баз. На думку Дмитра Ігоровича, таке втручання в діяльність підприємств є недопустимим.
 

-    В чому проблема: хочуть прийти до керівника та попросити його дати електронні бази. Зрозумійте, таке не практикується ніде, адже це суперечить законодавсту. Там є персональні дані (а це не публічна інформація), за які керівник підприємства та головний бухгалтер несуть відповідність. Також, там є електронні ключі електронних підписів. Відповідно, будь-яка інша особа може зайти і змінити податкову звітність. Тому, навіть при аудиті чи іншій перевірці, електронні бази та доступи до них, ніхто не вимагає, - говорить Дмитро Кропачов. 


Такої ж думки притримується й вже колишній керівник КП  «Облагростандарту» Андрій Дяченко, до якого також приходили та просили надати доступ до бухгалтерських даних. 
 

-    Коли ще працював керівником «Облагростандарту», то спочатку була спроба без будь-яких письмових доручень взяти інформацію. Тобто, прийшла людина, яка представилась радником голови облради, принесла флешку й попросила надати ключі від 1С бухгалтерії і т.д. Звичайно, це є втручанням у внутрішні справи підприємства. На мою думку, це конфіденційна інформація, тому що несе у тому числі й персональні дані. Відповідно до цього, кожна людина мала би дати дозвіл на їх використання та обробку. На справді, як би там не було, це окремі господарюючі об’єкти ,і хочу нагадати, що їх власником є територіальна громада, а не облрада, чи окремі її представники, - заявив Андрій Дяченко. 


У свою чергу Сергій Крамаренко, перший заступник голови Житомирської обласної ради, пояснює перевірку наступним: «У нас близько 140 комунальних установ і підприємств. Це все власність громади області. Я вважаю, що громада області має чітко розуміти чим займається підприємство, що там робиться, нащо витрачають гроші  та як їх заробляють. 

Розповів Сергій Михайлович й про те, яку саме інформацію вони отримують в ході перевірки комунальних установ. 
 

-    Коли ми говоримо про бухгалтерську базу, ми отримуємо доступ до наступної інформації: перше – всі нараховані та отриманні заробітні плати, премії, надбавки тощо. Далі, ми отримуємо інформацію стосовно всіх закупівель, цін, контрагентів,  де та коли куплено, яка підстава покупки. Зрозуміло, що це доступ до всієї інформації. Відверто хочу сказати, що персональні дані людей нас не цікавлять і є розпорядники персональних даних, вони й повинні їх зберігати. Нам потрібне  тільки аналіз роботи підприємства, - пояснив Сергій Крамаренко. 


На жаль, той факт, що все ж персональні дані не закриті від осіб, які проводять перевірку, Сергій Крамаренко не спростував. Зважаючи на цю ситуацію, Дмитро Кропачов вирішив попросити надати йому бухгалтерську базу обласної ради. Звернувшись до управляння з документального, комп’ютерного та матеріально-технічного забезпечення депутат отримав мотивовану відмову.  

Анатолій Цюпа, начальник відділу документального, комп’ютерного та матеріально-технічного забезпечення облради: «Ми не можемо надати таку інформацію,  адже там містяться персональні  дані». 

Далі, питання викликала й законність доручення, наданого першим заступником голови облради, адже воно мало, але не було, завізоване в юридичному департаменті. На це у пана Крамаренка була своя думка: «Доручення заступників не обов’язкові для візування юридичним відділом. Головне те, що воно має підписуватись у мене». 
Ця версія йшли у розріз із словами керівника юридичного управління.


Ірина Савенко, начальник управління юридичної та кадрової роботи: «Те, що йде за підписом голови облради має візуватись безпосередньо у мене. Якщо це йде через заступників – такі документи можуть візувати мої заступники». 

Що ж стосується виконавця даного доручення, то ним став  радник голови облради, та за сумісництвом стажер відділу звітності та аудиту, Артем Сачук. Цікавим є той факт, що у даному відділі взагалі відсутні працівники. Тож керівником стажування була назначена начальник управління фінансового забезпечення, яка, за її словами, не надавала ніяких вказівок щодо проведення перевірок своєму стажеру. 



Тэги: облсовет, депутат, кропачев, Крамаренко, коммунальное предприятие

Схожі новини:


Комментариев: 5
Ивасик
1 Телесик (Ивасик)   • 19:16:27, 08.02.2017 [Материал]

Так а в чем проблема сделать проверку через прокуратуру (или другой гос орган, к-рый уполномочен проводить проверки по факту определенных обстоятельств)? Уж там то и проблемы с доступом к персональным данным не будет.
comments
2 Сергей Иванович (comments)   • 21:11:54, 08.02.2017 [Материал]

Просто там везде люди Кропачова, которые из госпредприятий имеют неплохой гешефт, закидывая их в минуса. Неплохо, судя по всему, на этом имеет и он, раз целую кампанию закрутил против радикала Крамаренка. Но у Димасика репутация не айс. Вот он и мечется, может потерять кормушку. )))) а мы наблюдаем.
Кропачов
4 Дмитро (Кропачов)   • 22:00:22, 08.02.2017 [Материал]

Там це де? :-) Сам не знав, який я впливовий ... )))
Кропачов
3 Дмитро (Кропачов)   • 21:57:20, 08.02.2017 [Материал]

Абсолютно правильно є факти взловживань чи підозра писати треба в прокуратуру чи у фінансову сліжбу хай приходять та розбираються у них всі повноваження!
Ивасик
5 Телесик (Ивасик)   • 19:25:30, 09.02.2017 [Материал]

Підозри потрібні бути чимось підкріплені, інакше такими бумажками-підозрами можна завалити будь-який орган і він перестане функціонувати.

А щоб було чимось підкріплено, і потрібен той самий аудит. Я не володію предметно цією процедурою, але багато де проводяться аудити і надаються аудиторам необхідні доступи і проблеми немає. Чому тут така істерія закрутилась - звичайним смертним можна лише здогадуватись. Одне точно відомо - кожна сторона не все договорює, або переслідує певні інтереси. Те що у нас багато знавців як можна гарно трактувати закони, знаходити в них вразливості для зловживань і т.п. - все це ми знаємо і бачили в історії нашої країни неоднаразово.
Оголошення на ЖЖ інфо: