Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Гроші і Економіка » 2023 » Февраль » 2 » 17:13:17

США в Україні відкрили гарячу лінію, куди можна повідомляти про факти корупції у сфері військової допомоги Україні

02.02.2023, 17:13:25 5127 0 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
США в Україні відкрили гарячу лінію, куди можна повідомляти про факти корупції у сфері військової допомоги Україні

До України днями вже прибули інспектори, які слідкуватимуть за наданою Штатами допомогою. Також повідомляється, що інспектори США відкрили гарячу лінію, куди може звернутися будь-хто з українців, звісно на умовах анонімності, щоб повідомити про факти корупції у сфері військової допомоги Штатів Україні, сексуального насильства чи наруги, шахрайства, розтрати коштів, зловживання, неналежного користування, або торгівлі людьми. 

Про це йдеться в пресрелізі Агенства США з міжнародного розвитку. 

"США віддані підтримці українського народу під час розв'язаної Росією агресивної війни. Ми маємо забезпечувати нагляд за використанням коштів і ресурсів, наданих американськими платниками податків на підтримку України, - сказано в повідомленні. -  Радимо конфіденційно повідомляти про будь-яку підозрілу діяльність, пов'язану з програмами або операціями Міністерства оборони США, Державного департаменту США (включно з Агентством США з глобальних медіа) й Агентства США з міжнародного розвитку, на відповідну гарячу лінію". 




Також, нещодавно, посол США в Україні Бріджит Брінк у своєму мікроблозі у Twitter повідомила, що в Україну вже прибули американські інспектори, які будуть слідкувати за наданою США допомогою.

"Тепло привітала Офіс генерального інспектора Державного департаменту, генерального інспектора Міністерства оборони та Офіс генерального інспектора USAID, які прибули із чітким графіком зустрічей і метою покращити незалежний нагляд за допомогою США Україні. Ми дотримуємося найвищих стандартів підзвітності та всебічного нагляду за допомогою, що надається США", - йдеться в повідомленні.


Нагадаємо, США створили інститут моніторингу та розслідування дій шахраїв і корупціонерів, які незаконно використовують допомогу американців народу Україні під час повномасштабного вторгнення Росії. 

Створення Інституту передбачено у документі “Стратегічний план нагляду за допомогою Україні” (Strategic Oversight Plan For Ukraine Response), який з’явився на сайті Офісу генерального прокурора 18 січня.

В Інституції працюють кримінальні слідчі, як власних, так і залучених фахівців правоохоронних органів США та Європи. Обов'язок збирати необхідну інформацію також покладено на 17 організацій, які входять до Розвідувального співтовариства США. Ця робота розпочалася ще в червні 2022 року.

Документ нагадує, що Конгрес США виділив допомогу на суму понад 113 млрд доларів на підтримку Україні, яка здійснюється через 11 різних державних органів і установ.

У тексті документа надано вичерпний перелік програм допомоги в галузі оборони, яку Сполучені Штати надали Україні станом на 21 грудня 2022 року із зазначенням назв і кількості оборонних систем. Також згадується гуманітарна, економічна та інша допомога, яка надається урядом США, зокрема пряма бюджетна підтримка українському уряду через Світовий банк.

У березні – грудні 2022 року Конгрес США ухвалив чотири екстрені заходи додаткового фінансування для України на загальну суму понад 113,4 млрд дол. По лінії Міністерства оборони допомога становила 62,3 млрд дол., уряду та USAID – 46,1 млрд, інших інституцій – 5 млрд дол. Між тим кількість і масштаб випадків викритої корупції в Україні та приклади неякісного врядування наявними ресурсами активізували політичні дискусії між демократами і республіканцями в США.

Аудитори зі США перевіряють у Києві надану американцями допомогу

Для подальших дій створено Міжвідомчу робочу групу з нагляду в Україні, яка складається з офісів трьох генеральних інспекторів (Міноборони, Держдепартаменту та USAID – «могутньої трійки»), а також інших генеральних інспекторів наглядових організацій в усьому уряді США.

Станом на 31 грудня 2022 року до складу робочої групи входять наглядові організації (генеральних інспекцій): Міністерства оборони, Державного департаменту, Агентства США з міжнародного розвитку, Агентства аудиту оборонних контрактів, Міністерства сільського господарства, Міністерства торгівлі, Міністерства охорони здоров’я та соціальних служб, Міністерства внутрішньої безпеки, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів, Експортно-імпортного банку США, Міжнародної фінансової корпорації розвитку, Управління звітності уряду, Агентства аудиту, Армійського ревізійного агентства, Морської аудиторської служби.

До цього списку також входять 17 розвідувальних організацій, які визначаються терміном «Розвідувальне співтовариство США», завданнями яких є збір інформації та ведення розвідувальної діяльності в інтересах США.
 

Тэги: мониторинг, США, помощь США, инспекция, война в Украине, финансирование

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: